Egy budapesti iskolában a szülők lenyomták az egyházat

Miután tiltakozni kezdtek az egyházi átvétel ellen, a Halásztelki Református Egyházközség visszavonta a fenntartóváltásról szóló kezdeményezést.
Kékes Viktória

2023. március 13. 08:11

Egy budapesti iskolában a szülők lenyomták az egyházat

A XVIII. kerületi Kondor Kondor Béla Általános Iskolába járó gyerekek szülei a múlt héten kaptak egy olyan levelet, amelyből az derült ki, hogy a Halásztelki Református Egyházközség szeretné átvenni az iskola fenntartói jogát az önkormányzattól. Ennek nem mindenki örült, ezért a szülők tüntetést szerveztek és aláírásgyűjtésbe kezdtek. Egyikük az RTL Híradónak azt mondta, ha egyházi iskolába akarta volna járatni a gyerekét, akkor oda íratta volna be. 

 

A kerület ellenzéki polgármestere szerint csak azért akar fenntartó lenni az egyház, hogy megszerezze az épület tulajdonjogát. Szaniszló Sándor szerint az épület, amely nemrég lett felújítva, körülbelül egymilliárd forintot ér.

 

Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Iroda irodavezetője szerint nem az épületről szólt volna a fenntartóváltás. Ők csak a rezsiköltségek csökkentése érdekében ajánlották fel a segítségüket, de mivel politikai ügy lett a dologból, visszavonják a fenntartóváltásról szóló kezdeményezést.

 

Tavaly decemberben fogadta el az Országgyűlés azt a törvényt, amely alapján, ha egy egyház kéri, az általa fenntartott ingatlanok tulajdonjogát át kell adni neki. Békésszentandrás polgármestere már jelezte: nem hajlandó hajlandó aláírni a megállapodást, amely alapján az egyház lenyúlná a nagyközségi óvodát és iskolát. Sinka Imre elsőként az Alkotmánybírósághoz fordul, de ha itt nem jár sikerrel, akkor Strasbourgig is hajlandó elmenni jogorvoslatért.