Egy brit művészeti dokumentumfilm mutatja be a modern kertek festőit Monet-tól Matisse-ig a Belvárosi Moziban

A kert a modern festészet fontos témája, ihlető forrása. A londoni Royal Academy of Arts 2016-os kiállítása mintegy százhúsz remekmű segítségével mutatja be e közkedvelt motívum szerepét, alakváltozásait az 1860-as évektől az 1920-as évekig, az impresszionizmustól az avantgárdig. A londoni Királyi Művészeti Akadémia nagy sikerű kiállítása alapján készített másfél órás művészeti dokumentumfilmet David Bickerstaff rendező, amelyet a szegedi nézők vasárnap délután 4 órától láthatnak a Belvárosi Moziban.
Rafai Gábor

2022. augusztus 12. 18:06

Egy brit művészeti
dokumentumfilm mutatja be
a modern kertek festőit Monet-tól Matisse-ig a Belvárosi Moziban

Claude Monet megszállott kertész volt, aki sokak szerint a művészettörténet legfontosabb festményeit kertekről készítette. De nem ő volt az egyetlen. 

 

A kert olyan nagyszerű festők műalkotásainak is központi témája, mint Van Gogh, Bonnard, Sorolla, Sargent, Pissarro vagy éppen Matisse. Többek közt az ő művészetüket mutatja be a londoni Királyi Művészeti Akadémia újszerű és szerteágazó kiállítása.

 

Az Exhibiton on Screen tárlatot bemutató film révén megismerkedhetünk mind az alkotásokkal, mind a műveket ihlető kertekkel, így Monet giverny-i kertjével is. 

 

A kiállítás egyik szenzációja a mester 13 méter hosszú Agapanthus-triptichonja. A nílusi vízililiomokat ábrázoló panorámaképet az idős mester 1915-től 1926-ig, haláláig festette, a mű személyes válasza volt a háború tragédiájára. 

 

Az 1950-ben szétdarabolt és részletekben értékesített mű újraegyesítése a tárlat megkoronázása.

 

A filmben kurátorok, festők és kertrajongók vezetik végig szenvedéllyel a nézőket, hogy az impresszionisták, poszt-impresszionisták és a XX. század elejei avantgárd festők művei által felfedezhessék, hogyan vált egyre közkedveltebb témává a kert, és mi az az el nem múló varázs, ami a mai napig tart.

 

A modern kert festői – Monet-tól Matisse-ig című színes, angol nyelvű, magyar feliratos művészeti dokumentumfilmet augusztus 14-én, vasárnap délután 4 órától a Belvárosi Mozi Zsigmond Vilmos termében láthatják az érdeklődők. 

 

Vélemények

mutasd mind