Egy bringás olvasónk szerint Szegeden bűn autóval járni, mert a kerékpárnál nincs gyorsabb és zöldebb közlekedési eszköz

Beköszöntött a jó idő és megindultak a bringások Szegeden, ahol az adatok szerint közel harmincezer ember napi szinten használja a kerékpárt. Minden ötödik szegedi rendszeresen biciklizik.

2020. február 22. 17:39

Egy bringás olvasónk szerint Szegeden bűn autóval járni, mert a kerékpárnál nincs gyorsabb és zöldebb közlekedési eszköz

– Már megindultak a bringások. Ez abból is látszik, hogy az utóbbi napokban, hetekben egyre többen kérték, kérik, hogy nézzük át, javítsuk meg a kerékpárjukat – mondta Turi Zoltán, a Szilléri sugárúti kerékpárszerviz tulajdonosa.

Szegeden több mint harminc, Székesfehérváron négy kerékpárszerviz van

– Bár simán lehetett biciklizni novemberben, decemberben és januárban, mert nem volt igazi tél, mégis sokan leálltak. Mostanában azonban előkerültek a kerékpárok a garázsokból és a tárolókból. Persze, függ az időjárástól, hogy mikor indulnak meg a bicajosok, de tapasztalataink szerint általában március 15-e után kezdődik a kerékpáros szezon – mondta Turi Zoltán, aki 2006 óta működteti a Kerékpár-szigetet a Szilléri sugárúton.

(fotók: Szabó Luca)

Sok a munkájuk. Egy nagy generált például csak a jövő hét közepére, végére tudtak vállalni. – Ez függ a kerékpár állapotától. Sajnos, a bicajosok hatvan-hetven százaléka csak akkor viszi szervizbe a kerékpárját, amikor már széthajtotta, amikor már egy métert sem tud menni vele. Pedig fontos lenne, hogy évente legalább egyszer ellenőriztesse a fékeket, a gumikat, a csapágyakat, a világítást. Könnyebb és olcsóbb is például állítani a csapágyon, ha kotyog, mintha már teljesen szétment – hangsúlyozta a szakember.

Turi Zoltán

A tavalyi Bringaexpón hallották egy nagykereskedőtől, akitől rendszeresen vásárolnak alkatrészeket, hogy országos viszonylatban, arányaiban nagyon sok, több mint harminc kerékpárszerviz van Szegeden. Székesfehérváron mindössze négy ilyen működik.

Hogy miért biciklizek?

– Mert környezetbarát és nem mellesleg a leggyorsabb közlekedési eszköz Szegeden. Gyorsabb, mint bármi más! Azt gondolom, hogy egy olyan szép kisvárosban, mint amilyen Szeged, ahol tényleg nincsenek távolságok, bűn autóval közlekedni. Így is rossz a város levegője – mondta László, aki egyébként télen-nyáron kerékpározik. Csak akkor áll le, ha jegesek az utak.

– Pár napja vettem elő a biciklit, mert gyönyörű az idő. Télen azért nem bicajoztam, mert bár tényleg nem volt hideg, azért – magamat ismerve – fáztam volna a bringán. Ok, ha tekerek, bemelegszem, de azt nem szeretem, hogy egyszer fázok, aztán meg melegem van – mondta Emma.

– Én márciusban ülök bringára, amikor még jobb idő lesz – válaszolta mosolyogva Katalin.

Ön bringázik már? Szavazzon ebben a cikkünkben!

Szeged a legbringásabb magyar város

Lapunkban is megírtuk, hogy tavaly Szeged a Bringázz a munkába! kampányban nemcsak a legbringásabb vidéki magyar város, de egyben a legtöbbet kerékpározó magyar város címet is elnyerte.

Szabó C. Szilárd