Egy állampárt tagjai legyenek félmeztelenek! – Bod Péter jegyzete

Nem jelent összeférhetetlenséget az Európai Uniónak tett vállalásokkal, ha a magyar miniszterek közérdekű vagyonkezelőköz alapítványokban vállalnak vezető tisztséget – derült ki Navracsics Tibor területfejlesztésért és EU-s forrásokért felelős miniszter szavaiból. Erről az ATV Reggeli Start című műsorában beszélt.
Bod Péter

2022. szeptember 21. 13:09

Egy állampárt tagjai legyenek
félmeztelenek! – Bod Péter jegyzete

Ez jelentős fordulat ahhoz mérten, hogy két nappal korábban a miniszter arról beszélt, hogy szigorú összeférhetetlenségi szabályokat kíván megalkotni a magyar kormány a közfeladatokat ellátó közhasznú közalapítványok kuratóriumaiban. Kizáró ok lesz a politikai kötődés.

Két napja még így volt, de úgy tűnik, negyvennyolc óra alatt sok minden változhat. Közben figyeljünk a megfogalmazásra: a politikai kötődés kizáró ok lesz, nem lehet.

 

Azon közben csendben elmerenghetünk: mit jelent a politikai kötődés, ha nem azt, hogy valaki aktív politikus? Vagyis, hogy valaki jelenidőben miniszter, államtitkár, országgyűlési képviselő, polgár- vagy alpolgármester.

 

Megfordítva a kérdést: miért kellett szóba hozni a politikai kötődés, ha ez a Fidesz értelmezésében nem jelent semmit? Miért kellett szigorú összeférhetetlenségi szabályokról beszélni? Ki érti ezt?

 

 

Az eredeti bejelentés kapcsán megírtuk, hogy sok miniszternek és államtitkárnak kell feltehetőleg elhagynia a közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumait, így mások mellett

  • Varga Judit igazságügyi miniszternek (Miskolci Egyetem),
  • Szijjártó Péter külügyminiszternek (Széchenyi Egyetem, Győr),
  • Lázár János (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Gödöllő) vagy
  • éppen Navracsics Tibornak (Pannon Egyetem, Veszprém).

Mára ez korántsem biztos.

 

Arról is írtunk a hír szegedi vonatkozása kapcsán, hogy vélhetően távoznia kell Trócsányi Lászlónak, a korábbi Orbán-kormány igazságügyi miniszterének, a Európai Parlament Fidesz delegálta képviselőjének a Szegedi Tudományegyetemet (SZTE) működtető alapítvány kuratóriumából. Azóta ez sem biztos.

 

Navracsics Tibor reggeli tévés szerepelése előtt arra gondoltam, leginkább arról kellene írni, hogy a méltányolható szándék ellenére aligha lesznek a politikától kevésbé átitatott testületek az alapítványi egyetemek kuratóriumai, ha az aktív politikusokat távozásra szólítják fel. A méltányolható szándék elillanni látszik.

 

A hazai egyetemek vezetése, és itt már nem a kuratóriumokról van szó, tíz éve teljes mértékben átpolitizált. Egyszerűen a politika szolgálólányai – sajnos.

 

A felsőoktatásban a kinevezési gyakorlatot olyan mértékben változtatta meg a Fidesz, hogy kis túlzással azt nevez ki rektornak, akit akar. Egyetlen feltétel, hogy az általa előzetesen kiválasztott személy elinduljon a rektori pályázaton. A kancellári intézmény teljesen felesleges megalkotásával pártkatonákat neveztek ki és helyeztek el az egyetemek csúcsvezetésében. A politika körei itt bezárulnak.

 

Visszatérve az egyetemeket elvben működtető kuratóriumokra: ezek könnyedén feltölthetők olyan a NER-hez erőteljesen kötődő emberekkel, vagyis nem aktív politikusokkal, akikről egzakt módon – teszem azt egy sajtóperben – nem volna bizonyítható politikai kötődésük. Noha ez, mindenki számára egyértelmű volna.

 

De mit tegyünk akkor, ha a magyar kormány a jogállamiság helyreállítását láttatni akaró ügyködése közben úgy gondolom, teljesen félrevezető módon, nyugat-európai példákra hivatkozva hirtelen fordulattal úgy érvel, hogy nem kell aktív politikusainak távozni az említett kuratóriumokból?

 

A jogállamról és a jogállamiságról annyit: akinek nem inge, ne vegye magára. Egy állampárt tagjai legyenek félmeztelenek.