Egészségügyi és szociális dolgozók helyzete: Rétvári Bence másodjára sem válaszolt Szabó Sándornak a parlamentben

Szeged szocialista országgyűlési képviselője hiába kérdezte az államtitkárt arról, hogy kapnak-e egyszeri plusz juttatást szociális szféra dolgozói és hogy jár-e majd több szabadság a járvány után az egészségügyi dolgozóknak.

2021. június 07. 18:41

Egészségügyi és szociális dolgozók helyzete: Rétvári Bence másodjára sem válaszolt Szabó Sándornak a parlamentben

Nem tett fel bonyolult kérdéseket Szeged MSZP-s parlamenti képviselője az országgyűlés mai ülésén Rétvári Bencének, az Emmi parlamenti államtitkárának, ő viszont ezekre sem akart, vagy tudott válaszolni.

Szabó Sándor arról érdeklődött, tervezi-e a kormány, hogy ahogyan tavaly az egészségügyi dolgozók egyszeri 500 ezer forintos plusz juttatást kaptak a járvány alatt, úgy ilyet a szociális ágazat dolgozói is kapjanak. Emellett azzal kapcsolatosan is kérdezett, hogy a múlt héten azt lehetett hallani, hogy a kormány vizsgálja a lehetőségét, hogy a járványhelyzet miatt kimerült egészségügyi dolgozók plusz szabadságot kapjanak, a dolgozók közül sokan viszont úgy gondolják, hogy a jelentős szakemberhiánnyal működő magyar egészségügyben ezeket a plusz napokat valójában nem tudnák kivenni.

Szabó arra volt kíváncsi, hogy valóban van-e ilyen terve a kormánynak, és ha igen, miként fogják tudni biztostani a dolgozóknak, hogy ki is tudják venni ezeket a napokat, vagy esetleg kifizetik-e a bent maradt szabadságokat nekik.

  • Mire számíthatnak az egészségügyi dolgozók?
  • Valóban kapnak-e plusz szabadságot a mögöttük álló időszak miatt?
  • Ha kapnak, akkor lehetőségük lesz-e ezeket a szabadságokat kivenni?
  • Ha nem lehetőségük, akkor a kormány pénzben kifizeti-e ezeket nekik?
  • Valamint a szociális dolgozók kapnak-e egyszeri 500 ezer forintos juttatást?

Ezek voltak a szegedi országgyűlési képviselő konkrét kérdései.

Rétvári Bence ezek után válaszában arról kezdett el beszélni, hogy nálunk sokkal gazdagabb, sokkal jobb helyzetben lévő országoknál is jobban tudtak védekezni a magyar kórházak és az egészségügyi dolgozók a járvánnyal szemben, mindenkinek jutott minden, ágy, gyógyszer, lélegeztetőgép stb, és ezért az ott dolgozókat köszönet illeti, nem pedig az, amit szerinte például az MSZP-s Korózs Lajos tett, aki az elhíresült tavalyi mentős videójában arról beszélt, hogy olyan betegeket küldenek haza a magyar kórházak, akik még kezelésre szorultak volna, és ezért tíz hazaküldött betegből kilenc az otthonában elhunyt. Rétvári azt mondta, örül, hogy Szabó Sándor más hangon, tisztelettel beszél az egészségügyi dolgozókról.

Ezt követően az államtitkár úgy folytatta, hogy a koronavírus járvány alatt a magyar kormány megduplázta az orvosok fizetését. Egy példát mondott, miszerint az az orvos, aki a szocialisták kormányzásának az utolsó évében, húszéves munkaviszony után 197 ezer forintos alapbérrel rendelkezett, pótlékok és egyebek nélkül, az 2019-ben már 510 ezer forintot keresett, és az idei emelés után már 1 millió 44 ezer forintot kap, az emelési folyamat végén, 2023-ban pedig már 1 millió 491 ezer folyamat lesz a jövedelme.

Rétvári szerint ez egy fontos lépés volt, és szerinte az is egy fontos lépés lesz, hogy kidolgozzák, miként lehet plusz pihenési időt biztosítani az egészségügyi dolgozóknak a járvány után, ennek a részleteit azonban a kormány a későbbiekben fogja kidolgozni.

Szabó Sándor erre válaszul figyelmeztette Rétvárit, hogy válaszában három másodpercet szánt az általa feltett kérdésekre, és egyikre sem válaszolt, ezért megismételte azokat. Előtte azt is mondta, hogy nem tiszte Korózs Lajost védeni, megvédi ő magát, és hogy az MSZP ahol tudott, segített az egészségügyi dolgozóknak a járványban.

Így aztán Rétvári viszontválaszában elmondhatta, hogy őt mennyire megdöbbenti, hogy Szabó Sándor még most is Korózs Lajost védi, és az egyperces válaszából nagyjából negyven másodpercig a tavalyi álmentős ügyről beszélt, és hogy szerinte a szocialisták furcsán értékelik a segítség fogalmát, hiszen például 2008 környékén is elvettek egyhavi bért az orvosoktól és az ápolóktól. Ezután Szabó Sándor kérdéseire annyit válaszolt, hogy

„az egészségügyi dolgozók többletpihenésének kidolgozása a későbbiekben fog megvalósulni”, így azt később hozzák nyilvánosságra, és hogy a kormánynak szándéka az egészségügyi dolgozók bérének emelése, januárban az ápolók esetében 30 százalékos béremelés lesz, a továbbiakat pedig később dolgozzák ki. Az államtitkár a szociális szféra dolgozóit meg sem említette.

És ezzel a kérdés-válasz véget ért, Szabó Sándor jöhet haza Szegedre ezúttal is úgy, hogy nem kapott valódi választ kérdéseire az Orbán-kormány képviselőjétől.

A teljes kérdés-választ itt lehet megnézni:

kmn