Jövő júliustól bevezetik a teljesítményértékelést az egészségügyben

Az orvosi kamara beszámolója szerint Takács Péter határozottan kitartott amellett, hogy a 2023 júliusától már a teljesítménymérés, -értékelés is megjelenik az egészségügyben dolgozó orvosok és más szakemberek bérében.
Jövő júliustól bevezetik a teljesítményértékelést az egészségügyben

Újabb részleteket hoztak nyilvánosságra az egészségügy átalakítását célzó kormányzati tervekről, miután a Magyar Orvosi Kamara közzétette a Takács Péter államtitkárral zajló egyeztetéséről szóló összefoglalóját – írja a Népszava.

 

E szerint Takács Péter határozottan kitartott amellett, hogy a jövő év júliusától már a teljesítménymérés, -értékelés is megjelenik az egészségügyben dolgozó orvosok és más szakemberek bérében.

 

A tervek szerint az egészségügyben dolgozók bére a teljesítményüktől függően akár 40 százalékkal lehet több, de akár 20 százalékkal csökkenhet is.

 

Az államtitkár az ezzel kapcsolatos kamarai aggályokat azzal hárította: nem kell ettől annyira félni, hiszen a közigazgatásban is létezik a teljesítménymérés, ugyanakkor a gyakorlatban ez a dolgozóknak csak a körülbelül 5 százalékát, azaz a szélsőségesen alul- vagy felülteljesítő kollégákat érinti csak. Takács Péter elmondta azt is, hogy a teljesítménymérést modellezték, és azt találták, hogy kis számú szakember az, akinek a teljesítménye érdemben visszaesett.

 

Ez elsődlegesen a műtétes szakmák idősebb, vagy vezető beosztású kollégái között jellemző, akiknek az életében vélhetően a hálapénz korábban komoly szerepet játszott. Ezt a szűk réteget kell ösztönözni arra, hogy aktívabban vegyen részt a munkában.

 

A MOK változatlanul négyelemű jövedelemszerkezetet tart elfogadhatónak:

  • egységes, csupán a szolgálati időtől függő alapbér,
  • szakterületi és beosztási pótlékok,
  • minősítés alapú többletdíjazás,
  • eseti, változó díjak (ügyeleti díjazás, helyettesítési, kirendelési pótlék, jutalom stb.).

 

A kormány ezeket szeretné elérni:

  • az ellátás hatékonyság érdekében a mérést el kell végezni és az ösztönzést be kell vezetni,
  • a jelen gazdasági körülmények között többletpénz erre nincs.

 

Érthetetlen, hogy miért az idősebb, vezető beosztású orvosokat akarják további műtétek elvégzésére ösztönözni, hiszen kifejezetten üdvözlendő, hogy ez a réteg már nem akar annyit műteni, és átadja a lehetőséget a fiatalabbaknak. Míg korábban az volt a jellemző, hogy a vezető beosztású, idősebb orvosok a hálapénz miatt is sokat műtöttek, ez a hálapénz elfogadásának megnehezítésével alábbhagyott. Sokkal nagyobb probléma a műtétek elmaradásánál például az, hogy nincs elég altatóorvos. 

 

A kamara ráadásul azzal érvel, hogy lassan november közepe van, és a 2023. január 1-től bevezetni kívánt teljesítménymérésről semmilyen információ nincs. Így elképzelhetetlennek tartják, hogy a hátralévő másfél hónap alatt konszenzusos mérési technikát lehet kidolgozni.