Egész nap orosz propagandát nézetnek Navalnijjel a börtönben

Az orosz ellenzék vezére a Timesnak adott interjút, 54 darab kézzel írt lapon megválaszolva az előre föltett kérdéseket.
Egész nap orosz propagandát nézetnek Navalnijjel a börtönben

„Egy széken kell ülnöd és a tévét kell bámulnod” – írja Navalnij a Timesnak. Az interjúból kiderül,

naponta több órán át kényszerítik arra, hogy az állami tévét és propagandafilmeket nézzen, ekkor nem írhat és nem is olvashat a pokrovi börtönben.

Alekszej Navalnij 2 és fél éves börtönbüntetését tölti az Yves-Rocher-ügy miatt, ami során gazdasági bűncselekmények elkövetésében találták bűnösnek. A kiszabott felfüggesztett börtönbüntetését azért változtatták letöltendőre, mert az Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat szerint többször megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait. Például azzal, hogy az idegmérgezése után Németországba vitték gyógyulni.

Navalnij szerint „a Putyin-rezsim történelmi baleset, nem pedig szükségszerűség”, szerinte Oroszország demokratikus és európai útra tér előbb-utóbb.

A legismertebb és legnépszerűbb orosz ellenzéki politikus szankciókat követelt Vlagyimir Putyin és az oligarchái ellen, de hangsúlyozta, a korlátozások és a büntetések nem sújthatják az egyszerű orosz lakosságot.

A Timesnak azt is mondta, Putyinék „jogászok, lobbisták és bankárok seregével harcolnak azért, hogy a piszkos és véres pénzek birtokosai büntetlenek maradjanak”.

Navalnij egy napját is bemutatta a Timesnak, ebben napi öt tévénézetés fér bele. Reggeli és az udvar söprése után jön az első kétórás tévézés, ebéd után is néznie kell a tévét, majd vacsora után is. Délután legfeljebb sakkozni vagy ostáblázni szabad.

„A Nagy Honvédő Háborúról szóló filmeket nézünk” – mondta Navalnij a második világháborúra utalva –, „vagy azt, hogy 40 évvel ezelőtt az orosz sportolók ​​legyőzték az amerikaiakat”.

„Értem a putyini rezsim ideológiájának lényegét: a jelent és a jövőt a múlttal helyettesítik. Az igazán hősies múlttal, a megszépített múlttal, vagy teljesen kitalált múlttal. Mindenféle múltnak folyamatosan a figyelem középpontjában kell állnia, hogy kiszorítsa a jövővel kapcsolatos gondolatokat és a jelennel kapcsolatos kérdéseket”

– magyarázta az orosz ellenzéki politikus.

Tovább olvasom