Kudarcsorozat van Orbán győzelmi jelentése mögött – Besenyei Zsolt jegyzete

A Fidesz és Orbán Viktor olyanok, hogy nem veszítenek. Ők akkor is nyernek, ha kikapnak. Sőt, akkor csak igazán. Ha nagy vereséget szenvednek el, akkor bejelentik a hatalmas győzelmet.
Besenyei Zsolt

2022. szeptember 09. 14:30

Kudarcsorozat van Orbán győzelmi jelentése mögött – Besenyei Zsolt jegyzete
 • Ha gázárat emelnek, akkor bejelentik, hogy megvédték a rezsicsökkentést.
 • Ha korlátozzák a fűtést a közintézményekben, akkor azt, hogy lesz elég gáz.
 • Ha egekben az infláció, akkor Magyarország jobban teljesít.
 • Ha kétségeket ébreszt, hogy képesek megvédeni az államhatárt, akkor Orbán bejelenti, hogy a magyar határvédelem működik.

 

Eközben a Szegedről a fővárosba áthelyezett határvadász-avatást a triumfálás dacára több látványos kudarc beismerése. Voltaképpen egy egész kudarcsorozaté.

 

 1. A határkerítés nem működik, csak a szerbiai létrabizniszt lendítette fel. Ennek beismerése volt már az is, hogy meg kellett magasítani, mert egy létra nekitámasztásával egyszerűen felmásztak rá. A határvadász ezred felállítása azonban azt jelzi, hogy végre, hét év után rájöttek, az akadály, a technika élőerő nélkül nem sokat ér.
 2. A rendőrség és katonaság azonban alkalmatlan volt a határ őrizetére – ezt jelzi a határvadászat önálló alakulatba szervezése. Ezt ezúttal már Orbán is elismerte, mondván, az előbbiekre most máshol van szükség. A valóság ezzel szemben az, hogy eddig is máshol lett volna, eleve kevesen vannak, és nem is erre szerződtek.
  A rendőrök és a katonák az utóbbi években tömegesen hagyták ott a szolgálatot, mivel akármikor és bizonytalan időre levezényelhették őket a szerb határra akár Győrből vagy Miskolcról is. Már az úgynevezett háborús vészhelyzetet is ennek megakadályozására kellett bevezetni, amikor véget ért az ugyancsak leszereléstiltó járványvészhelyzet.
  A katonák és rendőrök megtartását célozta a fizetésemelés (fegyverpénz); és ezt erősítené az önálló határvadász ezred is. Ennek felállításával azt üzenik a rendőröknek és katonáknak, ne szereljenek le, ezután nem kell a határra menniük.
 3. Ez azonban korántsem biztos, mert a határvadászok létszáma messze alatta maradt a tervezettnek. A kormány 4 ezer emberre számított, 2 ezer 200-at írt elő. Tízezernél több érdeklődőről, hatezer jelentkezőről beszéltek, végül mégis alig hétszáz kezdte meg a kiképzést, és csak ötszáz végezte el. Ez még akkor is elégtelen létszám, ha nem adunk hitelt azoknak a bizonyíthatatlan értesüléseknek, hogy valójában ennyien sincsenek, és az eskütételre hivatásos katonákat és rendőröket is beöltöztettek a látvány tupírozására.

 

Pedig nem tették magasra a lécet. Az alig egy hónapos kiképzés Nyírbátorban volt. Érettségi helyett elég volt a nyolc általános, valamint azzal toborozták a népeket, hogy ez lesz ezután a közmunka helyett. De finoman szólva se tört át a toborzókampány.

 

Hiába állítja tehát Orbán, hogy az úgynevezett migránsok itt nem jöhetnek át, és a magyar határvédelem működik. A valóságban ennek az ellenkezője igaz: az illegális bevándorlást ezután is az osztrák–magyar határ túloldalán állítják meg a leghamarabb.

 

És akkor ott van még az avatási ceremónia ügye. Ami arra mutatott rá, hogy Orbán még Magyarországon sem mehet úgy és oda, ahogy és ahová akar. Már évek óta nincs nyilvános programja nyílt helyen előre meghirdetve. Illetve, ha igen, akkor napokkal korábban lezárják a fél várost.

 

Ami okkal verte ki a biztosítékot Szegeden. Alighanem erre reagálva helyezték át a parádét a fővárosba, de ott se nyílt térre, hanem egy rendőrlaktanyába.

 

A kerítés nem állítja meg a migrációt, a rendőrök és katonák nem hajlandók a határőrizetre, a határvadászoknak nemcsak a minősége kétséges, de a létszáma is elégtelen, és még az is kiderült, hogy a nemzetvezetőt nem lehet csak úgy, szűrés és lezárás nélkül kiengedni nyílt térre. Ez az a kudarcsorozat, amit a Fidesz alternatív univerzumában megpróbálnak sikertörténetként eladni.

 

De sikerült?