Egész évben magas lesz az infláció, komoly gazdasági növekedéssel sem kell számolni

Legalább 7,5, legfeljebb 9,8 százalékos pénzromlásra számítanak. A gazdasági növekedés szintje elmaradhat a várttól a Magyar Nemzeti Bank szerint. Tényleg megeszi az infláció a béremeléseket.
Cservenák Zoltán

2022. március 22. 20:55

Egész évben magas lesz az infláció, komoly gazdasági növekedéssel sem kell számolni

Amellett, hogy a jegybank 100 bázisponttal, 4,4 százalékra emelte az alapkamatot, keddi sajtótájékoztatójukon azt is elmondták, milyen éves inflációs adatra számítanak: 7,5 és 9,8 százalék közé várják ezt a mutatót.  

 

Tehát nem az a kérdés, hogy sikerül-e érdemben megfékezni az inflációt, hanem az, hogy 7,5 százalék és 9,8 százalék között hol áll meg ez az éves mutató. Érdekesség, hogy tavaly decemberben még 4,7 és 5,1 százalék közötti inflációval számoltak Matolcsyék.

 

Márciusra 8,5 és 9 százalék közé várják az inflációs adatot, annak ellenére, hogy az élelmiszerárstoptól és az üzemanyagárstoptól a pénzromlás megállítását várták. Olyannyira, hogy Orbán Viktor kampánynyitójában évértékelőjében február 12-én még azt mondta, várakozásaik szerint a rezsicsökkentés 1,5 százalékkal, az üzemanyagárstop 0,5 százalékkal, az élelmiszerárstop 0,9 százalékkal csökkenti majd az inflációt. A miniszterelnök akkor még 5,4 százalékos inflációra számított.

 

 

Lehet, hogy csak 2,5 százalékos lesz a gazdasági növekedés

 

Talán ennél és komolyabb gondot okozhat a várható gazdasági növekedés, amit 2,5 és 4,5 százalék közé jósolnak. Tavaly szeptemberben még 5 és 6 százalék közé, decemberben már csak 4–5 százalékosra jósolták a növekedését, ezt a várakozást vitték most 2,5 és 4,5 százalék közé.

 

A jegybank azt is kilátásba helyezte, hogy tovább folytatja a szigorúbb monetáris politikát, és további kamatemelések jöhetnek az infláció elleni küzdelem jegyében.