Eger polgármestere: inkább a város, mint lakói menjenek csődbe

Az elszabaduló energiaárak és a küszöbön álló válság miatt Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere különféle támogatásokkal segítené a város lakóit. Emiatt azonban ideiglenesen több városi létesítményt is be kellene zárniuk.
Vass Imre

2022. szeptember 03. 09:55

Eger polgármestere: inkább a város, mint lakói menjenek
csődbe

Az egri városvezetés válságkezelő javaslatcsomagot állított össze. Ennek egyik része, hogy bezárnák a legtöbbet fogyasztó városi intézmények épületeit.

 

Mirkóczki Ádám polgármester sajtótájékoztatóján kiemelte: „Nem tudunk jobb megoldást ennél. A csőd borítékolható. De ha be kell csődölnünk, akkor csődöljünk be a legjobban: vagyis inkább a város csődöljön be, de a lakosokat mentesítsük a csődtől vagy a csődközeli helyzetektől”

 

Az elkészített javaslatcsomag szerint:

• 2023-ban az egri magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak elengednék az építési adó megfizetését;

• 2022. szeptember 1-től december 31-ig minden önkormányzati bérlakás bérlőjét mentesítenék a bérleti díj fizetése alól;

• 2022. szeptember 1-től december 31-ig nem kellene bérleti díjat fizetnie az egri önkormányzat tulajdonában álló ingatlanokban működő vállalkozásoknak sem.

 

A polgármester tájékoztatása szerint ez körülbelül 200 millió forint kiesést jelentene az önkormányzatnak. Hozzátette ezt az összeget csak úgy tudják kitermelni, ha a legnagyobb fogyasztóit, például az uszodákat, a színházakat „takaréklángra állítják, adott esetben lekapcsolják.

 

 

Hozzátette: ha a kormány esetleg valamikor bejelentené, hogy a válság miatt segítséget nyújt az önkormányzatoknak, akkor az érintett ingatlanokat is újra megnyitná a város.

 

Mirkóczki Ádám azt is elmondta, a saját tulajdonú ingatlanban élők, illetve a nem önkormányzati tulajdont bérlők számára tervezik, hogy átalakítják a települési támogatás kritériumrendszerét, annak érdekében, hogy a kifejezetten a rezsiválság miatt bajba kerülő valamennyi egri háztartáson segíteni tudjanak.

 

A polgármester arról is beszélt, hogy egyenlőre a közvilágítás és a díszkivilágítás kérdésében még nem született döntés. Szerinte azonban ezzel nem lehetne annyit spórolni, mint amennyi bosszúsággal járna.

 

A javaslatcsomagról egy rendkívüli közgyűlésen dönthetnek majd az egri képviselők, várhatóan jövő pénteken.

Címlapon

mutasd mind