Éger István: Ha nem taposunk a fékre azonnal, akkor decemberben a karácsonyi ünneplés helyett nemzeti temetés lesz

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara korábbi elnöke, interjúban számolt be a koronavírus járvánnyal kapcsolatos tapasztalatairól és az egészségügy állapotáról. Szerintem a helyzet már most apokaliptikus.

2020. november 11. 09:23

Éger István: Ha nem taposunk a fékre azonnal, akkor decemberben a karácsonyi ünneplés helyett nemzeti temetés lesz

A jelenleg mentőorvosként dolgozó szakember a 24.hu-nak elmondta, a kórházak túlterheltsége olyan súlyos, hogy az a szerencsésebb eset, ha a betegnek csak órákat kell várakoznia az ellátásra.

Gyakran előfordul azonban, hogy egyáltalán nem képesek az intézmények befogadni a betegeket és ilyenkor van, hogy 150-200 kilométert is menniük kell, mire találnak szabad kiapacitással rendelkező kórházat. 

A szakamberhiány, és a beteg egészségügyi dolgozók növekvő száma komoly problémát okozhat, és elképzelhetőnek tartja, hogy Magyarországon is behívják majd dolgozni a tünetmentes fertőzötteket. Erre azért lehet szükség, mert arra számítanak, a lélegeztetőgépen lévők száma négy hét múlva a tízszeresére emelkedik. Ebben a helyzetben pedig nem a rendelkezésre álló gépek mennyisége lesz a döntő. Mint elmondta, 

a gépi lélegeztetés külön szakma, a lélegeztetőgépek avatatlan kezekben ölni is tudnak.

Az új, sokat vitatott egészségügyi törvénnyel a legnagyobb probléma szerinte az, hogy sok részlet csak rendeleti szinten lesz szabályozva. Ezek tartalma még nem ismert és így érthető módon vannak kétségei az orvosoknak, hiszen az elmúlt években túl sok volt a mellébeszéls a fenntartó részéről. Ennek ellenére úgy látja vannak az új szabályozásnak jó elemei is.

Végül elmondta, hogy szerinte a járvány kezeléséhez a kormánynak a Magyar Orvosi Kamara javaslatait kellene megfogadnia a kontaktusok számának csökkentéséről. A járványgörbe ellaposítása nélkül ugyanis hamarosan meghaladják a betegszámok a rendszer kapacitását.

Ha nem taposunk a fékre azonnal, akkor decemberben a karácsonyi ünneplés helyett nemzeti temetés lesz.

Tovább olvasom