Életveszélyes lehet, de sokan már a gyógyszereken kénytelenek spórolni

Már nem csak vitaminokat és a táplálékkiegészítőket, de vényköteles gyógyszereket sem váltanak ki az emberek. A háziorvos arra figyelmeztet, ez hosszú távon állapotromláshoz vezet.
Kékes Viktória

2023. március 08. 09:00

Életveszélyes lehet, de sokan már a gyógyszereken kénytelenek spórolni

Egyre többen spórolnak a gyógyszereken és a felírt receptek közül sem mindent váltanak ki a magyarok a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége szerint. Zlinszky János, a szövetség elnöke az RTL Híradónak azt mondta, az infláció és a reálbérek csökkenésének hatása a gyógyszervásárlásokon is markánsan meglátszik. Elsősorban a vitaminokat, táplálékkiegészítőket hagyják el az emberek, de már az is látszik, hogy a vényköteles gyógyszerek közül is válogatnak. Nem váltják ki azokat, amelyek elhagyásánál nem éreznek változást. Ilyen például a koleszterincsökkentő. Késmárky Zoltán háziorvos arra figyelmeztet, ez hosszú távon állapotromláshoz vezet:

 

„Többféle kockázata van, mert vannak gyógyszerek, amelyek hatását valóban nem érezzük meg azonnal, viszont arra szolgálnak, hogy a megfelelő szintet fenntartsák, és ne romoljon az egészségi állapot, tehát ebben az esetben annyit tapasztalnak, hogy ugyanolyan jól vannak, mint tegnap”.

 

A háziorvos szerint a koronavírus-járvány kezdete óta tendencia, hogy a betegek nem, vagy csak részben váltják ki a gyógyszereiket, illetve azt kérik, olcsóbb készítményeket írjon fel nekik.