Eddig 437 gyereket ölhettek meg az oroszok Ukrajnában

Az orosz–ukrán háború napi hírösszefoglalója.
Cservenák Zoltán

2022. november 20. 22:01

Eddig 437 gyereket ölhettek meg az oroszok Ukrajnában

Rishi Sunak brit miniszterelnök szombaton Kijevbe látogatott, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Sunak hivatalba lépése óta először látogatott a háborúban álló országba. A Sunak bejelentette, hogy Nagy-Britannia 50 millió font értékű légvédelmi csomagot biztosít Ukrajnának, beleértve a légvédelmi fegyvereket és az iráni drónok elleni technológiát.

Zelenszkij megköszönte Sunak támogatását, és a Twitteren így írt: 

 

„Ha olyan barátok vannak mellettünk, mint te, bízunk a győzelmünkben. Mindkét nemzetünk tudja, mit jelent a szabadságért kiállni.”

 

437 gyerek

Az ukrán főügyészség közlése szerint legalább 437 ukrán gyerek meghalt, és több mint 837 megsérült az orosz invázió következtében.

 

Öten megsebesültek egy dél-ukrajnai humanitárius állomáson végrehajtott orosz támadásban – közölte Kirilo Timosenko, Volodimir Zelenszkij elnök magas rangú segítője.

 

Kritikus a helyzet Kijevben

Kijev „kritikus helyzetben” van áramhiány miatt, miközben az ország órákig tartó áramszünetekkel néz szembe – állítják tisztviselők az ukrán energiainfrastruktúra elleni orosz támadások közepette. Az ukránoknak fontolóra kellene venniük az ország elhagyását, hogy energiát takarítsanak meg – mondta Maxim Timcsenko, Ukrajna legnagyobb magánenergia-vállalatának, a DTEK-nek a vezérigazgatója.

 

Decemberre Krímben lehetnek az ukránok?

Volodimir Havrilov, az ország védelmi miniszter-helyettese szerint az ukrán erők december végén a Krímben lehetnek.

 

Nincs szó béketárgyalásról

Moszkva hivatalosan nem vette fel a kapcsolatot Kijevvel a béketárgyalások ügyében, de Oroszországnak teljesen ki kell vonnia erőit a tárgyalások lebonyolításához – mondta Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke.

 

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere kijelentette, hogy Kína és Oroszország olyan világra törekszik, ahol a viták megoldására erőt alkalmaznak, és megfogadta, hogy az Egyesült Államok továbbra is megvédi a humanitárius elveket és a nemzetközi jogot.

 

Eltemették az egyik lengyel áldozatot

A férfi egyike volt annak a két áldozatnak, akik meghaltak, amikor egy rakéta gabonatárolóba csapódott a lengyelországi Przewodow faluban.