Eddig 28 tanár vett részt a gördülő sztrájkban a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban

Beindult a gördülő sztrájk Szegeden. A pedagógusok egyharmada nem tartotta meg az első két óráját a Deák Ferenc Gimnáziumban kedden. A Téma vendége Milodánovics-Hegyi Adrienn, az egyik sztrájkoló tanár.
Szeged.hu

2022. szeptember 28. 17:00

Eddig 28 tanár vett részt a gördülő sztrájkban a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban

A keddi sztrájk után a héten még csütörtökön, jövő héten pedig hétfőn, szerdán és pénteken sztrájkolnak a tanárok a Deák-gimnáziumban. Milodánovics Hegyi Adrienn a Szeged Televízió híháttérműsorában azt mondta, elégedettek a 28 résztvevővel, de örülnének, ha minél többen részt vennének a sztrájkban.

 

A sztrájk idején az első két órában felügyeletet biztosítanak a diákoknak, de oktatás nem lesz.

 

Milodánovics-Hegyi Adrienn elmondta, vannak olyan tanárok, akik nem értenek egyet a sztrájkkal, de sokan anyagi megfontolásból nem vesznek részt a munkabeszüntetésben, az alacsony fizetés miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy pénzről mondjanak le. Hozzátette: vannak olyan kollégák, akik belefáradtak abba, hogy a kormány nem hajlandó konstruktívan tárgyalni velünk.

 

„Nem tesznek jót a közhangulatnak az elmúlt időszakban megjelenő megfélemlítő levelek sem”  

 

– mondta Milodánovics-Hegyi Adrienn, aki úgy érzi, egyre többen állnak mellettük, és értenek egyet velük. Arra szeretnék felhívni a társadalom figyelmét, hogy közös ügyről van szó.

Milodánovics-Hegyi Adrienn

 

„Ha jól működünk az oktatási rendszerben, diák és pedagógus motivált, akkor abból mindenki profitálni fog.”

 

Milodánovics Hegyi Adrienn elmondta, a sztrájkoló tanárok úgy látják, az oktatási rendszer több sebből vérzik. Nincs pénz a bérekre, a tananyag és az oktatási eszközök fejlesztésére sem.

 

A kormány 2015 óta nem az aktuális, hanem az akkori minimálbérhez igazítja a pedagógusok bérét, ezzel átlagosan legalább 15–20 millió forintot vett ki a tanárok zsebéből.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete által készített táblázat azt mutatja, mennyit keresnének most a pedagógusok, ha a kormány a bruttó 200 ezer forintos minimálbért venné alapul az alapbér kiszámításakor. A kezdő, nem gyakornok tanár főiskolai végzettséggel is bruttó 172 ezer forinttal kapna többet, mint jelenleg

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos sztrájkot hirdetett október 5-ére. Azt kérik, hogy ezen a napon, az oktatás világnapján ne vegye fel a munkát az, aki egyetért követeléseikkel. A másik szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete viszont nem csatlakozott a felhíváshoz, szerintük nincs elég idő a szervezésre. Egyelőre nem lehet tudni, Szegeden hány iskola csatlakozik majd az akcióhoz. Szegeden márciusban még egy molinóra is kiírták a deákos tanárok, hogy tiltakoznak a közoktatás és a pedagógusok helyzet miatt. Azokban  a napokban több iskola csatlakozott a demonstrációhoz. Két hete pedig az iskola előtt villámcsődületen hirdették, hogy „a sztrájk alapjog.” Ezen diákok és szülők is részt vettek.

 

Nézze meg a teljes beszélgetést a Témában!

(Nyitóképünk illusztráció, forrás: Szeged Televízió)

Címlapon

mutasd mind