Eddig 146 tömegsírba temetett áldozatot találtak Kelet-Ukrajnában, köztük 2 gyereket, már Luhanszkban jár az ukrán ellentámadás

Az áldozatok többsége civil, volt akit láthatóan megkínoztak, mielőtt megölték. Újabb ukrán atomerőműre lőhettek az oroszok.
Cservenák Zoltán

2022. szeptember 20. 00:02

Eddig 146 tömegsírba temetett áldozatot találtak Kelet-Ukrajnában, köztük 2 gyereket, már Luhanszkban jár az ukrán ellentámadás

Ukrán igazságügyi szakértők eddig 146 holttestet, többségében civileket exhumáltak a kelet-ukrajnai tömegsírokból, miután az oroszok feladták az érintett területeket – közölte hétfőn a régió kormányzója. Oleh Szinehubov, Harkiv régió kormányzója elmondta, hogy az exhumált holttestek között két gyerek is van.

 

A világban már most izjumi mészárlásként emlegetik a gyilkosságokat, mivel az elföldelt áldozatok többsége civil.

 

Dmitri Kuleba ukrán külügyminiszter Twitteren azt írta: 

 

„Az izjumi tömegsírok bizonyítják, hogy szörnyű orosz bűnök történtek a felszabadított területeken. El lehet képzelni azt a poklot, amin még mindig átmennek az emberek más, Oroszország által megszállt területeken. Sürgősen több fegyverre van szükségünk, hogy kiszabadítsuk őket és megmentsük az életüket!”.

 

Oroszok: Hazugság

A Kreml „hazugságnak” minősítette azokat az állításokat, amelyek szerint az orosz erők háborús bűnöket követtek volna el Ukrajna Harkiv tartományában.

 

Pivdennoukrainszk atomerőművére lőhettek az oroszok

Orosz katonák csapást mértek a Pivdennoukrainszk atomerőműre Ukrajna déli Mikolajivr régiójában, de a reaktorok nem sérültek meg, és megfelelően működnek – közölte az Energoatom ukrán állami nukleáris vállalat.

 

Visszafoglaltak egy luhanszki falut az ukránok

Ukrajna visszafoglalta a keleti Liszicsanszk és Szeverodonyeck városához közeli falut Bilohorivkát, egy kicsi, de szimbolikus győzelemmel, ami azt jelenti, hogy Oroszország már nem tudja teljes mértékben ellenőrizni a Luhanszk-régiót.

 

Elkezdtek sietni a szakadár régiók a népszavazással

Denis Puszilin, az Oroszország által támogatott ukrajnai szeparatista donyecki régió vezetője felkérte Luhanszk-tartomány szeparatista vezetőtársát, hogy egyesítse erőfeszítéseit az Oroszországhoz való csatlakozásról szóló népszavazás előkészítése érdekében.

 

Tizenhárom halott Donyeckben

Tizenhárman vesztették életüket a tüzérségi harcokban hétfőn a kelet-ukrajnai szeparatisták által birtokolt Donyeck városában – közölte a város oroszok által támogatott polgármestere.

 

Növeli a gabona világpiaci árát az orosz invázió

Ukrajna orosz inváziója a gabonaárak hosszú távú 7 százalékos emelkedését okozhatja, a máshol történő termelés kiterjesztése pedig az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedéséhez vezet – állapítja meg egy tanulmány.