EBESZ-megfigyelők: hiányoztak az egyenlő versenyfeltételek a magyar választáson

A vasárnapi magyar országgyűlési választás és népszavazás lebonyolítása jó és szakszerű volt, a voksolásokra azonban rányomta a bélyegét az egyenlő versenyfeltételek hiánya – jelentette ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) rövid távú megfigyelési missziójának különleges koordinátora és vezetője hétfőn Budapesten.
Cservenák Zoltán

2022. április 04. 19:36

EBESZ-megfigyelők: hiányoztak az egyenlő versenyfeltételek a magyar választáson

Kari Henriksen az országgyűlési választás és népszavazás nemzetközi választási megfigyelőinek angol nyelvű sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jelöltek nagyrészt szabadon kampányolhattak, ennek hangvétele ugyanakkor negatív volt.

 

Szavai szerint az átláthatóság hiánya, a kampányfinanszírozás elégtelen felügyelete a kormánykoalíciónak kedvezett.

 

A főbb jelöltek közötti viták hiánya jelentősen korlátozta a választók lehetőség arra, hogy tájékozottan dönthessenek Kari Henriksen szerint. 

 

Problémaként említette, hogy a nők alulreprezentáltak voltak mind a kampányban, mind jelöltként.

 

Úgy vélekedett: ahhoz, hogy a választók megalapozott döntést hozhassanak, nagyon fontos, hogy a jelöltek egyenlően férjenek hozzá a médiához.

 

Kari Henriksen ugyanakkor kiemelte, hogy a megfigyelt szavazóhelyiségek többségében kedvező tapasztalatokat szereztek, kevés jogsértést észleltek.

 

Mark Pritchard, az EBESZ Parlamenti Közgyűlése küldöttségének vezetője szintén hangsúlyozta, hogy a választást sikeresen szervezték meg, viszont sok hiányosságról beszélt. Úgy fogalmazott: rengeteg korábbi ajánlásuk még nem teljesült.

 

Arra buzdította a következő kormányt, hogy legyen ambiciózusabb a választási jogszabályok javításában. Azt is mondta, a szavazás keretrendszerének megerősítése folyamatos feladat.

 

Mark Pritchard is pozitívumként említette, hogy az emberek higgadtan viselkedtek a szavazóhelyiségekben.

 

Jillian Stark, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet/Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) megfigyelési missziójának vezetője arról beszélt: 

 

a választást beárnyékolta a kormánypártok és az állam közötti határ elmosódása.

 

Azt mondta, hogy figyelmesen hallgatták a sokféle álláspontot.

 

Azért érkeztek, hogy megfigyeljék a választást, nem pedig abból a célból, hogy beleavatkozzanak - jelentette ki Jillian Stark.

 

Stark úgy látja, a népszavazás esetében a jogi keret alkalmatlan volt egy valóban demokratikus folyamat lebonyolítására. Kifogásolta, hogy 

 

a választók nem kaptak kiegyensúlyozott tájékoztatást a referendumról.

 

Ugyanakkor azt mondta, hogy a részvételi arány a magyar szavazók elkötelezettségét bizonyítja. 

 

Pozitívumként említette azt is, hogy a választás jól szervezett volt, határozott alternatívák álltak rendelkezésre.

 

Jillian Stark megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban mennyire kiéleződtek az ellentétek.

 

MTI


(Fotó: MTI/Kovács Attila)

Címlapon

mutasd mind