Ebben a parlamenti ciklusban már biztos nem lesz harmadik hídja Szegednek

Talán 5 év múlva, esetleg 6 – ezt ígéri most Nemesi Pál, akinek épp lejárt a megbízatása, mint a Dél-Alföld fejlesztéséért felelős kormánybiztos.
Szeged.hu

2022. május 26. 19:37

Ebben a parlamenti ciklusban már biztos nem lesz harmadik hídja Szegednek

Mint azt megírtuk, egyelőre nem tudni, kap-e feladatot a jövőben Nemesi Pál a kormánytól vagy Bányai Gábortól, az Alföld újdonsült fejlesztési kormánybiztosától arra, hogy felügyelje a Dél-Alföld fejlesztését, de az biztos, hogy a Szeged Televíziónak csütörtökön már nem mint kormánybiztos, hanem mint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építésgazdasági Kollégiumának társelnökeként nyilatkozott.

 

 

A harmadik híd tervezési határideje 30 hónap, utána jön a közbeszerzési eljárás, a kivitelezés pedig szintén legalább 2,5 évet vesz majd igénybe. Ez tehát legkevesebb 5 év, és ez az idő is csak akkor tartható, ha semmilyen probléma nem merül fel időközben

 

 – mondta Nemesi Pál a Szeged Televíziónak csütörtökön, megerősítve, hogy „természetesen lesz harmadik híd”.

 

Amit egyelőre tudunk az, hogy a Főmterv Zrt-vel. februárban megkötötte a szerződést az állam, elkezdték a munkát.

 

„Gyakorlatilag az ilyenkor szokásos adatfelvételek, partnerkeresések a telepen, tehát konkrétan a szegedi mérnökkollégák között, illetve a Szegeden együttműködő szervezeteknek a kapcsolatfelvétele van, illetve hamarosan történik egy egyeztetés”

 

– fogalmazott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Építésgazdasági Kollégiumának társelnöke.

 

A következő lépés

  • a koncepcióterv elkészítése, ezt követi
  • az építési engedélyezési tervdokumentáció megírása.
Nemesi Pál

 

Ez azt jelenti, hogy a Főmterv Zrt.-nek 2024. augusztusáig kell megterveznie a déli Tisza-hidat. Nemesi szerint ugyanakkor, ha bármi közbejön, akkor ez a 30 hónap lehet több is. Ezután jön a közbeszerzési eljárás, majd az építkezés, utóbbi is legalább 2 és fél évig tart majd, tehát a híd leghamarabb 2027-ben készülhet el, de inkább reális a 2028-as dátum.

 

Nemesi Pál azt is elmondta, hogy jelenleg úgy néz ki a harmadik szegedi híd 2-szer 2 sávos közúti híd lesz, rajta gyalogos- és kerékpáros forgalomra alkalmas sávokkal. Ugyanakkor a hídpillért úgy építik meg, hogy a hídra vasút is építhető legyen. Így készült el annak idején a budapesti Rákóczi híd is, korábbi nevén Lágymányosi híd.