Ebben a félévben biztosan, de lehet, az egész tanévben sem lesz Szegeden úszásoktatás: előbb megrendelte, majd a következő héten lemondta a Szegedi Tankerületi Központ az uszodahasználatot

Elmaradnak a tankerület miatt idén az iskolások uszodai testnevelésórái.
Garai Szakács László

2022. szeptember 28. 16:07

Ebben
a félévben biztosan, de lehet, az egész tanévben sem lesz
Szegeden úszásoktatás: előbb megrendelte, majd a következő
héten lemondta a Szegedi Tankerületi Központ az uszodahasználatot

Ebben a tanévben az első félévben biztos, hogy nem lesznek úszásórái a szegedi diákoknak. A szegedi tankerület erről az intézményeken át értesítette a szülőket, de nem egészen azt és úgy mondta, ami és ahogyan történik és történt. Ugyanis a tankerület azt próbálja sugallni, hogy valójában az önkormányzat tehet az órák elmaradásáról. Miközben a lényeg:

 

a tankerületnek nincs pénze arra, hogy bérbe vegye Szeged uszodáit.

 

Egyébként ez csak azután derült ki, hogy megrendelte az idei tanévre az uszodahasználatot, ám valami történt, és mégis le kellett mondaniuk. És most az terjed Szegeden, illetve a különböző szegedi Facebook-csoportokban, hogy az önkormányzat miatt tehet az egészről.

 

Azonban ez nem így van.

 

Épp ezért szedjük pontokba a történéseket!

  1. A Szegedi Tankerületi Központnak kell gondoskodnia arról, hogy a mindennapos testnevelés keretében a szegedi diákoknak úszásóráik is legyenek minden tanévben.
  2. Ehhez a tankerületnek időről időre bérleti szerződést kell kötnie. A Szegedi Sport és Fürdők Kft. most már két helyszínen a Tiszavirág Sportuszodában, illetve az újszegedi sportuszodában biztosítja az úszásoktatás feltételeit, de járnak osztályok a Napfényfürdő Aquapolisba is úszni.
  3. Már elkezdődött a tanév, amikor a tankerület az erre a tanévre érvényes árajánlatát elfogadta a Szegedi Sport és Fürdőknek, majd ezt az ajánlatot a következő héten lemondta. A tankerület indoklásában arról írt, „a fennálló gazdasági helyzet és energiaválság olyan előre nem látható körülményt eredményezett, amelyre tekintettel nem áll módunkban az uszodahasználati szerződések megkötése a fenntartásunkban álló intézmények tanulói részére.” Magyarul a tankerületnek mégsincs pénze arra, hogy az általa fenntartott huszonnégy szegedi általános, illetve középiskola érintett tanulóinak biztosítsa az úszásoktatást. A lemondó levélben azt is jelezte Plesovszkiné Ujfaluczki Judit tankerületi igazgató, hogy a második félév tavaszi időszakára újra kérnek majd árajánlatot, ha „a gazdasági és energiaellátási körülményekben kedvező változás áll be.”

 

Amikor rákérdeztem arra a tankerületnél, valóban nem lesz úszásoktatás Szegeden a tanév első félévében, akkor a tankerületi igazgatótól az alábbi válasz érkezett:

 

„a jelenlegi háborús energiaválság mindenhol érezteti hatását, így a nagy energiafelvételt igénylő uszodák, fürdők többsége is teljesen vagy részlegesen szünetelteti működését. A működését fenntartó kevés számú uszodai létesítmény viszont szolgáltatását sokszoros áron biztosítja. A Szegedi Tankerületi Központ tanulóinak a későbbiekben átütemezve lehetősége lesz bepótolni az úszásórákat.”

 

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit azt valamiért elfeledte megírni, hogy egy már megrendelt szolgáltatást mondtak le egyik hétről a másikra, hogy miért tették, nem indokolta, helyette a fideszes propagandaszöveget felhasználva általánosságban beszél arról, hogy vannak olyan fürdők, illetve uszodák, amik bezárnak, illetve arra hivatkozik, hogy azok az intézmények, amik nem zártak (még) be, árat emeltek.

 

Nagy Katalintól, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk, augusztus 24-én tettek árajánlatot a központ kérésére – huszonnyolc iskolának adtak ajánlatot, a az újszegedi sportuszodába 1813 tanulónak, a Tiszavirág Sportuszodába 1937 tanulónak kértek ajánlatot. Ez egy tanévben csaknem 110 ezer belépést jelent. A jelenlegi diákjegy 1640 forint a Tiszavirágba, az iskolásoknak kedvezményesen fejenként 510 forint körüli összeget számolt a városi cég. Azzal, hogy a tankerület visszamondta a szerződést mintegy 50 millió forinttól esett el a Sport és Fürdők Kft. Az igazgató elmondta, a hír kapcsán egyre több szülő keres magán úszási lehetőséget, de ezek időpontja leginkább délutánra esik, így várhatóan rövid időn belül a délutáni és esti kapacitásuk telítődik, míg a délelőtti kiürül – a testnevelés órák keretében értelemszerűen akkor úsztak a diákok.