Dzsudzsák Balázs elbúcsúzott: Magyarország–Görögország 2–1 (1–0)

A magyar válogatott elmúlt két évtizedének egyik legjobb játékosát az 53. percben, előre megbeszélt módon cserélte le Marco Rossi, hogy megtapsolhassa a Puskás Aréna közönsége. Dzsudzsák Balázs válogatott rekorder lett a 109. meccsén.
Cservenák Zoltán

2022. november 20. 22:45

Dzsudzsák Balázs elbúcsúzott: Magyarország–Görögország 2–1 (1–0)

 

Felkészülési mérkőzés

Magyarország–Görögország 2–1 (1–0)

Budapest, Puskás Aréna, 50 ezer 983 néző. Vezette: Chiffi (olasz)

Magyarország: Dibusz (Szappanos, 90+2.) – Botka (Lang, 71.), Orbán, Szalai A. – Fiola, Styles, Nagy Á., Dzsudzsák (Ádám, 53.), Kerkez (Nagy Zs., 53.) – Sallai (Dárdai P., 72.), Szoboszlai (Kalmár, 90+2.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Görögország: Paszhalakisz – Rota, Hacidiakosz, Recosz, Jannulisz (Kirjakopulosz, 68.) – Bakaszetasz, Kurbelisz (Papanikolau, 86.), Buhalakisz (Hacijovanisz, 68.) – Maszurasz (Duvikasz, 86.), Joannidisz (Funtasz, 60.), Mantalosz. Szövetségi kapitány: Gustavo Poyet

Gólszerző: Sallai (15.), Kalmár (90+3.), ill. Bakaszetasz (81. – 11-esből)

 

Ötvenezer néző, köztük a Dzsudzsák Balázs által megvásárolt 600 jegy boldog tulajdonosa előtt fogadta a Puskás Arénában Görögország válogatottját a magyar nemzeti tizenegy Dzsudzsák Balázs búcsúmeccsén. A Debrecen játékosa jól játszott, a 52 perc alatt két távoli lövése volt, egy veszélytelen és egy veszélyesebb, a passzai rendben voltak, a védekezésből kivette a részét, többször lépett vissza labdáért a védekező harmadba, hogy irányítóként onnan indítsa el a magyar csapat támadását. A mérkőzésen a magyar válogatott csapatkapitányaként játszó Dzsudzsák nem lógott ki a sorból.

 A magyar csapat nem játszott rosszul, mezőnyfölényben volt szinte az egész találkozón. A 15. percben egy korszerű, villámgyors, pontos összjáték végén Styles és Sallai kényszerítőzték be magukat a görög tizenhatoson belülre, majd előbbi passzából utóbbi okosan lőtt a bal alsóba. A görögök csak nyomozták a labdát, 1–0.

 

Ezután fokozatosan leült a mérkőzés, nagy helyzet nélkül telt el a félidő hátralévő része. A második félidő 53. percében aztán eljött a várt pillanat: a Magyar Labdarúgó Szövetség megtapsoltatta a 109. válogatott mérkőzésén pályára lépő és onnan lesétáló Dzsudzsák Balázst.

Ezért is jött hideg zuhanyként a 80. perc, amikor Styles odalépett Bakaszetasznak, és bár véleményes volt, mintha a labdát is eltalálta volna a magyar középpályás, de a játékvezető befújta a tizenegyest, amit a sértett be is lőtt, 1–1.

 

Már-már úgy tűnt, hogy az ünneplésbe kicsit meghal a magyar válogatott, és egy simán nyerhetőnek tűnő meccsből egy döntetlen lesz, a 93. percben jött a csereként beálló Kalmár Zsolt, aki végleg pontot tett egy szezonon át tartó sérülésének és rehabilitációjának: hatalmas gólt lőtt szabadrúgásból a görögök kapujába, 2–1. Dzsudzsák ment, Kalmár visszatért. Újoncokat is avattunk, ifj. Dárdai Pál és Szappanos Péter is pályára lépett.

„Ezt kértem a fiúktól a meccs előtt, ez nem rólam, ez nem személyekről, hanem a magyar válogatottról, a szurkolókról és Magyarországról szólt” 

 

– mondta a találkozót követően Dzsudzsák Balázs a Puskás Arénában. A debreceni futballista, aki mától a válogatottsági rekorder hozzátette:

 

„Köszönöm a szüleimnek, a csapatnak, minden egyes edzőmnek, minden embernek, aki hozzájárult és tett azért, hogy 109-szer a világ három legszebb színét magamra ölthessem, a világ legszebb stadionjában búcsúzhassak, és a világ legjobb szurkolói előtt mondhassam, köszönöm”.

Búcsúzik a százados (fotók: MTI/Mónus Márton)

A meccs után pedig elkészült a legfontosabb fotó Dzsudzsák Balázs számára:

Címlapon

mutasd mind