Emlékszik arra, hogy szeptembertől Mészárosé és Szíjjé az autópálykoncesszió? Durván emeli az autópálya-matricák árát a kormány

Hosszú távra lesz csak érdemes matricát venni. A motorosok különösen szívhatják a fogukat.
Kékes Viktória

2022. szeptember 20. 08:35

Emlékszik arra, hogy szeptembertől Mészárosé és Szíjjé az autópálykoncesszió? Durván emeli az autópálya-matricák árát a kormány

Közleményben tudatta a Technológiai és Ipari Minisztérium, hogyan változik az autópálya matricák ára 2023-tól. 

 

Ezek szerint:

  • Az éves országos és megyei matricák ára mindössze öt százalékkal emelkedik, az országos matricáé az eddigi 47 ezer forintról 49 ezer 190 forintra, míg a megyei matricáé az eddigi 5450-ről 5720 forintra nő.
  • A havi matrica azonban ennél sokkal nagyobb mértékben drágul: a jelenlegi 5210 forintról 8900, míg a 10 napos matrica ára a jelenlegi 3820 forintról 5500 forintra emelkedik. A motorosok tíznapos útdíja nő a legnagyobb arányban, 1600 forintról 2750-re, ez közel 72 százalékos áremelést jelent.

 

Mindez azt jelenti, hogy azok, akik csak rövidebb időszakra vásárolnak autópálya matricát (például ha nyaralni mennek) 44–72 százalékos áremelkedésre kell, hogy számítsanak jövőre.

 

Így jutott az autópályák által termelt haszon Mészáros és Szíjj kezébe

Tavaly nyáron derült ki, hogy az Orbán-kormány 35 évre átadná az autópályák üzemeltetését és a belőlük kitermelt hasznot egy koncessziós eljáráson keresztül. A kiírás feltételeinek megfelelő pályázókkal a Miniszterelnöki Kabinetiroda tárgyalt. A győztes a Mészáros Lőrinc és Szíjj László érdekeltségéhez tartozó Themis magántőkealap lett. A 14,4 milliárd euró (mintegy 5,5 ezer milliárd forint) értékű megbízás az OpenTender kimutatása szerint a legnagyobb összegű magyar közbeszerzés 2010 óta. Az 5,5 ezer milliárd forintos összeget úgy számolták ki, hogy évente és kilométerenként a Mészáros-alapok évente – jelenlegi árakon – nettó 96,2 millió forintot kapnak a sztrádahálózat üzemeltetésére 35 éven keresztül. A tender kiírása szerint 1662 kilométer kerül a győzteshez, amelyből 272 kilométer még nem létezik, ezt neki kell megépítenie. Mivel a hivatalos közbeszerzési portálon elérhető összegzésben is az 1662 kilométer szerepel, kiegészítve 381 kilométer opcióval, a mintegy 5,5 ezer milliárd forint inkább óvatos becslésnek tekinthető. A koncessziós díj (amelyet a nyertes fizet az államnak) ehhez képest szimbolikus: évente és kilométerenként 100 ezer forint, azaz évente a nagyságrend csak százmilliós. Nagyságrendileg 30 százalékos profittal számolhat a sztrádakoncessziót elnyerő Mészáros-Szíjj páros, ami mai áron évi 46 milliárd forint.