Dula Bence, aki mindent tud a borról, és szívesen el is mondja: „Szegeden mindig csodálatos a borfesztivál!”

Huszonhárom éve kiállítója a Szegedi Borfesztiválnak az egri borász, Dula Bence, aki szerint a városnak borértő és bort szerető lakói vannak. Úgy gondolja, a jó borhoz, jó fogyasztó is kell, éppen ezért is szeret idejárni, mert itt megtalálja ezeket az embereket. SZPONZORÁLT TARTALOM.
Vass Imre

2022. május 14. 09:32

Dula Bence, aki mindent tud a borról, és szívesen el is mondja: „Szegeden mindig csodálatos a borfesztivál!”

Dula Bencének nagyon hiányzott a Szegedi Borfesztivál. Annyira, hogy az első alkalommal, amikor elmaradt, akkor pavilonja helyén felállított egy kopjafát és elhelyezett rajta egy koszorút azzal a felirattal: „Jövőre, veletek ugyanitt!”. Ez nem jött össze, csak egy újabb év elteltével, de végre itt vagyunk – mondta mosolyogva a borász, amikor leültünk beszélgetni a szokásos helyre felállított, 77-es számú faháza mögött a Széchenyi tér árnyas fái alatt.

 

Szerinte Szegeden mindig csodálatos a borfesztivál. Ezzel kapcsolatban nagy tapasztalata van, hiszen 23 éve jár a Széchenyi térre. Elmondta, folyamatosan fejlődött a rendezvény, igaz azért például sokat kellett küzdeniük, hogy üvegpohárba lehessen csak bort inni. 

 

„A szegediek lelkesedésének, az itteniek borszeretetének és a környezetnek köszönhetően a Szegedi Borfesztivál az első 3 magyarországi fesztivál között van” 

 

– mondta Dula Bence.

 

A szegedi borfesztivál látogatói közül azokat kedveli, azok az „ő emberei” akik élvezik a bor fogyasztását. Vidámak, jó kedélyűek és „nem vedelik, hanem fogyasztják a bort”.

 

Nagyon fontosnak tartja a személyes jelenlétét a fesztiválon. Mint mondta, nem szereti, amikor hostessek szolgálják ki a vásárlókat, az kell, hogy ott legyen borász, beszéljen a boráról és személyesen találkozzon azokkal, akik az ő termékét választják. „Szeretik az emberek, amikor mesélek a borról, annak születéséről, megalkotásáról. A borfesztivál nem az ivásról, hanem a borismeret gyarapításáról is szól.”

 

Magyarország egyik azon terméke a szőlő és a bor, ami a világon egy különleges árucikk, de csak akkor, ha tisztességesen készítik el és ügyelnek a minőségre – mondta, és hangsúlyozta, a Szegedi Borfesztiválon közel másfél ezer bort lehet megkóstolni és itt mindenki biztosan megtalálja a neki legjobban tetszőt.

 

Szerinte a jó borász folyamatosan tanul, fejlődik, valamint elszánt, merész és vagány, „de a vagányság elsősorban a borban nyilvánuljon meg, és ne a dumában.” A legfontosabb pedig a föld, a szőlő és a bor tisztelete, megbecsülése és szeretete – tette hozzá. 

 

Dula Bence hétféle bort hozott Szegedre. Ezekkel a multiknál és nagykereskedőknél nem lehet találkozni, mivel ő csak borszaküzleteknek, éttermeknek és magánembereknek értékesíti borait.

 

Az Egri Hegybíró Bora igazi műalkotás, többszörösen aranyérmes bor (fotók: Szabó Luca)

 

„Ez azért fontos, mert így én is látom, hogyha valaki válogatós és igényes, tudok neki jobban ajánlani. Ezek a személyes találkozások pedig arra is inspirálnak, hogy még jobbat készítsek. A bor egy személyes cikk.”

 

Természetesen a Dula Pincészet borai nem csak Magyarországon kaphatók, hanem többek között Svédországban, Belgiumban és még Franciaországban is ott vannak, sőt már Japánt is meghódították. 

 

És akkor nézzük, mit is kóstolhatunk Dula Bencénél ebben a tíz napban. 

 

  • Az első ajánlat egy különleges fehérbor, a Blanc de Pinot noir, ami egy kékszőlőből készített pezsgő alapbor. A színanyag nem kerül bele a borba, és így lesz belőle gyönyörű fehérbor, friss, üde, markáns Pinot noir jelleggel. Egy pici szénsav is bujkál benne, de ez nem pezsgő, ez egy pezsgő alapbor.

 

  • A másik fehérbora a pincészetnek az Egri Csillag, amit pár évvel ezelőtt fiatal borászok „találtak ki”. Ennek a bornak múltja van, valamikor volt egy egri fehérbor, ami a két világháború között Budapest legnépszerűbb bora volt. Ezt a presztízst szeretnék visszaállítani ezzel a borral, amit négy különféle borból készítik el. Az előírások szerint ezt a bort csak március 15-e után lehet piacra dobni, azonban Dula Bence még további három hónapig palackban érleli. Ennek köszönhetően „jobban összeáll” a bor. „Én cuvée-t csinálok. Egy kicsit hosszabb érlelés kell a palackban, hogy ezek megszeressék egymást és egymásba bolonduljanak, és ha ezt megteszik, akkor talán boldogabb lesz az is, aki fogyasztja” – árult egy kis titkot az Egri Csillag elkészítéséről a borász.

 

  • Dula Bence úgy látja „rozé nélkül ma nem megy a világ.” Ezért is szerepel a kínálatában a Nyáridő Rozé, amit szintén megkóstolhatnak a látogatók. Szerinte ennek a bornak a lényege, hogy „friss és üde legyen, bűvöljön el, és akár fröccsöt is merjek belőle inni”.

 

  • A legkiemelkedőbb bora pedig a bikavér, az Egri Hegybíró Bora. Ilyen néven csak azok forgalmazhatnak bort, akik hegybírók voltak. Dula Bence tíz évig töltötte be ezt a pozíciót Egerben, így jogosult ilyet készíteni. Ennek a bornak az 1999-es évjáratával 2004-ben Bordeaux-ban aranyérmet nyert. Azonban nem ő volt az első a családban, aki ilyen kitüntető címet szerzett valamelyik borával, hisz nagyapja is elnyerte azt. Tulajdonképpen csak folytatta a családi hagyományt. Tíz évre rá, ugyan ezzel a borral, újabb aranyérmet nyert, erre pedig nem volt még példa Bordeaux történetében. Még mindig van 400 palack belőle és invitálták, hogy nevezzen harmadszor is, azonban, ahogy fogalmazott: „félek már, mert leégni nem akarok, de lehet, hogy még egyszer meg fogom próbálni”.
     

Az Egri Hegybíró Bora három-négy különféle bor házasításával készül (hiszen bikavér). Az alapok kiválasztása egy hosszú folyamat, hónapokig dolgoznak rajta a fiával, hogy melyik, milyen arányba kerüljön bele, hogyan álljon össze az adott évjáratnak a legjobb fajtaösszetétele. „Aztán végére egyszer csak meg kell egyezni.” – mondta mosolyogva. A házasítás után a palackban még két évet érlelik a bort. 

 

Az Egri Hegybíró Borából most a 2012-es évjárat van forgalomban, ezt kóstolhatják meg a Borfesztivál látogatói is. Ez a bor 2018-ban nyert először aranyérmet itthon. Azonban Bordeaux-ban még nem nevezik, majd talán 3 év múlva.

 

77-es faház

 

X