Duda Ernő virológus: akkor sem veszélyes az influenza elleni oltás, ha koronavírus-fertőzött kapja meg

Utánajártunk, mi a helyzet az influenza elleni vakcinával a koronavírus-járvány második hullámában. Háziorvosokkal és virológussal is beszéltünk. Az már biztos, hogy a két vírus együttes hatásáról még senki nem tud biztosat mondani.

2020. október 24. 09:32

Duda Ernő virológus: akkor sem veszélyes az influenza elleni oltás, ha koronavírus-fertőzött kapja meg

Nagyon fontos különválasztani az új koronavírus és az influenza találkozását attól az esettől, amikor egy tünetmentes koronavírus-fertőzött kapja meg az influenza elleni védőoltást – erre hívta fel a figyelmet a Szeged Televíziónak Duda Ernő virológus. A professzor úgy fogalmazott:

semmi gond nem lehet abban az esetben, ha egy tünetmentes covidos kap influenza elleni oltást, mivel az influenza elleni oltóanyagban nincs élő, fertőző vírus, csupán antigént juttatnak a szervezetbe a védőoltással, ez csak „felhívja a szervezet figyelmét, hogy mi ellen kell védekezni”

– magyarázta Duda Ernő, majd hozzátette: „Oltsanak, oltsanak, oltsanak!”.

Influenza elleni oltásból egyelőre 1 millió 300  ezer darab van Magyarországon, ezen felül a kormány felvásárolt még 100 ezer darabot. Előbbi a háromkomponensű vakcina, utóbbi a négyösszetevős, amit 3 évnél fiatalabb gyerekeknek és várandósoknak adhatnak majd.

Érdekesség, hogy tavaly – amikor nem volt koronavírus-járvány – ugyancsak 1 millió 300 ezer oltás volt Magyarországon, igaz, annak csak a fele fogyott el. Épp erre hivatkozott a kormány, amikor a sajtóban felmerült, nem lesz-e kevés idén az influenza elleni vakcina, hiszen kormányzati szinten igyekeznek mindenkit meggyőzni: oltassa be magát. A sajtófelvetésre reagálva Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, ha szükséges, a kormány vásárol vagy gyártat még influenza elleni vakcinát, így nem kell attól tartani, hogy elfogy.

Van, ahol sokkal többen kérik a tavalyinál

Október 20-a óta a szegedi háziorvosoknál is elérhető már az influenza-oltás, igaz, csak a háromösszetevős vakcina. Egyikük, dr. Barna Ilona lapunknak elmondta: több száz vakcinát hozott el az ÁNTSZ-től. Naponta mintegy 20 főt tud beoltani: mindenkit az általános rendelési idő után, előre megadott beosztás szerint egyesével fogad, így az érkezők nem találkoznak beteggel és egymással sem. Előjegyzés alapján dolgozik, a hét közepén már majdnem beteltek a jövő hét időpontjai is.

Az oltás előtt kikérdezik és megvizsgálják a betegeket annak érdekében, hogy kizárják azokat a tényezőket, betegségeket, amik miatt nem adhatják be a vakcinát.

„Biztos, hogy kétszer annyi oltás fogy majd idén, mint az eddigi években. Mi is próbáljuk mindenkinek ajánlani, kiváltképp a veszélyeztetetteknek” – jósolta a doktornő.

Barna Ilona mindenkinek beadja az influenza elleni vakcinát, aki jelentkezik, de eddig az esetek 80 százalékában a veszélyeztetettek kértek időpontot. Számukra az elmúlt években is nagyon fontos volt az oltás. „Kétségkívül, az idősek most többen kérik a vakcinát, mint az elmúlt években. Körül-belül 20 százalék az, aki nem veszélyeztetett, de egyelőre nem szelektálunk”.

Barna Ilona szerint mivel eddig összesen nyolc hónapja vannak tapasztalataink a koronavírusról Magyarországon, nehéz megmondani, hogy miként reagálhat az influenza elleni oltásra az, aki tünetmentes hordozója a koronavírusnak.

„Szerencsére a déli féltekén nem volt idén influenzajárvány, pont azért, mert az emberek a koronavírus miatt jobban betartották a járványügyi óvintézkedéseket. Igaz, egyelőre nem tudunk korrekt véleményt mondani arról, pontosan mi történik, ha valaki tünetmentes koronavírus-hordozóként kapja meg az influenza elleni oltást” – magyarázta a doktornő.

Ha kell, házhoz viszik a vakcinát

Dr. Szeghalmi Zoltán, szegedi háziorvos a Szeged.hu-nak azt mondta, hogy a szokásos módon és mennyiségben megkapták az első adagot az influenza elleni oltóanyagból. Ezzel kapcsolatosan minden ugyanúgy zajlik, mint a korábbi években: heti jelentést kell küldeniük az oltóanyag felhasználásáról, hogy mennyi fogyott belőle, ennek alapján kapnak később utánpótlást.

Mivel a koronavírus-járvány miatt a rendelésre eleve csak telefonos bejelentkezés után lehet érkezni, ezért azoknak, akik az influenza elleni oltásért mennének, külön időpontokat adnak. Minden nap a rendelés első egy órájában oltják a jelentkezőket, a távolságtartási és egyéb védekezési előírások betartásával: maszkban, hőmérsékletmérést követően, egy óra alatt általában 10-12 embert tudnak beoltani. Ha lazább az előjegyzésük, akkor többet is, ezt rugalmasan kezelik. Az, akinek például a munkája miatt nem megfelelő a rendelés elő órája, Szeghalmi doktornál máskor is megkaphatja az oltást, külön időpont-egyeztetés után. Azok az idős betegeknek pedig, akik nem tudnak bemenni a rendelőbe, a lakásukon is megkaphatják a vakcinát.

Előfordulhat, hogy várni kell

Szeghalmi doktor szerint évek óta általában ugyanazok jelentkeznek az influenza elleni oltásért: a 60-65 év felettiek és a krónikus betegségekben szenvedők, viszont most a koronavírus-járvány miatt nagyobb az érdeklődés a fiatalabbak és az egészségesek részéről is.

Első körben a rizikófaktorral rendelkező betegeket oltják, aki nem tartozik a kockázati csoportba, azoknak várniuk kell. A háziorvos szerint nemcsak ők, hanem a betegek is rugalmasak: eddig semmilyen fennakadást nem tapasztaltak, mindenki türelemmel elfogadta, ha várnia kell, ami a doktor szerint nem is jelent egyelőre semmilyen kockázatot, hiszen még nincs influenzajárvány.

A háziorvos a virológusok véleménye alapján úgy látja, a koronavírus-fertőzés és az influenza együttes megjelenése a szervezetben sokkal súlyosabb kockázatot jelent, mint magának az influenza elleni vakcinának a beadása.

Kinek juthat négyösszetevős influenza elleni oltás?

Mintegy 500 adag háromösszetevős oltást kért dr. Kass Ferenc háziorvos. Hozzá is előre lehet jelentkezni. Az igények megnövekedését ő is érzi, a Szeged Televíziónak azt mondta, sokkal nagyobb az érdeklődés. „Az első napokban megrohannak bennünket, és utána néhány tíz százalékának a lakosságnak eszébe jut, hogy még ő is kér”.

A négykomponensű oltóanyagról egyelőre annyit tudni, hogy a kormány 100 ezer darabot vásárolt föl egy magáncégtől. Azt mondják azért, hogy mindenki ingyen megkaphassa.

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke a szegedi tévének azt mondta,

a várakozás nagy, de olyan nagy tömegben nem lesz négyösszetevős oltóanyag, hogy mindenkinek elég legyen. Még akkor sem, ha később felszabadítják a felvásárolt készletet.

„Amennyit, ha egyáltalán kapunk – én azért remélem, hogy fogunk kapni – , akkor azt természetesen meg kell tartanunk a három évnél kisebbek számára, akiket mással nem olthatunk. Csak azt tudom mondani, a három év alattiaknak muszáj várni” – tette hozzá Póta György a Szeged Televíziónak.

A televízió vonatkozó anyaga 3 perc 20 másodperctől látható: