Duda Ernő virológus: A kínai vakcinák többségében elölt, teljes vírus van, ez okozhat problémákat

A Szeged Televíziónak nyilatkozott Duda Ernő virológus professzor, aki nyíltan kimondta: a kínai vakcinák elmaradottak, technológiájuk messze van a Pfizer–BioNTech-félétől és a Moderna által gyártott oltásokétól.

2021. január 16. 09:38

Duda Ernő virológus: A kínai vakcinák többségében elölt, teljes vírus van, ez okozhat problémákat

Miután a kormány semmilyen tömegtájékoztatást nem folytat a lehetséges koronavírus elleni oltásokról, arról sem beszélnek, hogy melyik vakcina milyen technológiát használ, és miért jobb vagy rosszabb egyik a másiknál. Ebben segített egy kicsit eligazodni Duda Ernő virológus, aki a Szeged Televízió Szegedi Híradójának nyilatkozott.

Duda Ernő egy duplafedeles, propelleres repülőgéphez hasonlította a kínai gyártmányú oltásokat, miután a Szeged Televízió riportere megkérdezte,  mi a véleménye arról, hogy a kormány kínai vakcinát, jelesül a Sinopharm által gyártott oltóanyagot vásárolna milliós tételben.

„Körülbelül akkora különbség van, mint egy duplafedeles, propelleres repülőgép és mondjuk egy lopakodó repülőgép között. Nagyon sokféle kínai vakcina van, de konkrétan ez, amelyik szóba került, lényegében olyan módszerrel készült vakcina, amit százötven évvel ezelőtt Pasteurék már kifejlesztettek. Tehát egy elölt, teljes vírust tartalmazó vakcina áll szemben azzal a high-tech-kel, ami abszolút a 21. századot képviseli, a messenger (hírvivő) RNS-alapú technológiával”

– mondta Duda Ernő.

A professzor azt is hozzátette, hogy ha a teljes vírust juttatják a szervezetbe, akkor mindegy, hogy ezt inaktivált formában, tehát halott vírusként teszik, akkor is benne van a vakcinában a vírus összes fehérjéje és nukleinsavja.

„Ez lehetséges problémákat jelenthet, olyanokat, amik a messenger RNS-alapú vakcina esetében nem jöhetnek számításba” – hangsúlyozta.

A beoltott, elpusztított vírus ugyanis ottmarad a szervezetben, és potenciálisan autoimmun folyamatokat képes kiváltani. Ez azt jelenti, hogy az elpusztított vírus később is kiválthat olyan immunválaszt, ami során a szervezet önmagát kezdi el támadni.

Duda Ernő: egyelőre nem láttuk a kínai vakcinák harmadik fázisú tesztjeinek teljes dokumentációját (fotó: Szabó Luca)

A virológus a messenger RNS-alapú oltásról is beszélt a Szeged Televíziónak. Ennek az oltásfajtának – mint a Pfizer-BioNTech és a Moderna – a hatóanyag, a messenger (hírvivő) RNS-molekula mintegy hat órán belül elbomlik a szervezetben, azaz eltűnik.

A professzor arról is beszélt, hogy míg a nyugati oltások tesztjei az első fázistól kezdve rendelkezésre állnak az Európai Gyógyszerügynökség és a magyar hatóságok számára, addig a kínai vakcinák anyagaihoz csak nemrég jutott hozzá például a magyar hatóság.

Ezért is szólnak arról a hírek, hogy jelenleg is vizsgálják a dokumentumokat, illetve a hatóság emberei Kínában ellenőrzik a gyártási folyamatokat.

„Ha ezeket az adatokat nem látja az ember, akkor borzasztó nehéz megmondani, hogy milyen alapon lehet ezt jóváhagyni” – magyarázta Duda Ernő. Szerinte kaotikus a kínai vakcinák helyzete. Emlékeztetett: a nyugati vakcinákról – a jóváhagyás előtt – megjelentetnek egy közleményt, amiben részletesen leírják a kísérletek menetét és eredményét.

„A kínaiakkal kapcsolatban egyelőre ilyenről nem tudunk” – tette hozzá Duda Ernő, aki

hiányolja a kínai vakcinák kísérleteinek a harmadik, utolsó fázisáról szóló dokumentumokat.

A kormány csütörtökön jelentette be, hogy 1 millió adag kínai vakcina vásárlását készítette elő a Sinopharm gyártóval. Azóta kiderült, hogy az oltás hatékonysága az első körben 79,34 százalékos, és valóban inaktív, teljes vírust adnak be. Ezt ismeri fel az immunrendszer, és ez vált ki immunreakciót a koronavírussal szemben. A Sinopharm gyártója azt ígéri, a második oltás után már 99,52 százalékos védettséget ad a vakcinájuk. Pénteken ugyanakkor aggodalomra okot adó hírek jelentek meg: lemondott a Sinopharm több csúcsvezetője. Egyelőre nem tudni, hogy lemondásuknak köze van-e a vakcina hatékonyságához vagy az esetleges mellékhatásokhoz.

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradós anyagát!