Duda Ernő: Megvan az esély arra, hogy ugyanakkora hullám következzen be, mint a második, vagy a harmadik volt

A szegedi virológus szerint sokan vannak, akik még nem oltatták be magukat, ezért akár egy-két hét alatt kialakulhat a katasztrófahelyzet, azoknak a hatvan feletti időseknek pedig, akiket Sinopharmmal oltottak be, nem csak harmadik, de negyedik oltás is kellhet, mert a Sinopharm sokuk esetében semmit sem ért.

2021. augusztus 16. 18:46

Duda Ernő: Megvan az esély arra, hogy ugyanakkora hullám következzen be, mint a második, vagy a harmadik volt

„Ez a vírus eddig már annyi meglepetést okozott, hogy nem lehet tudni, miképp alakul a jövő, mi lesz itt az iskolakezdéskor. Az a helyzet, hogy ez egy exponenciális görbe, egy-két hét alatt kialakulhat a katasztrófahelyzet, de reméljük, hogy ez nem történik meg”

– mondta a Pénzcentrumnak a Szeged.hu-nak is gyakran nyilatkozó szegedi virológus, Duda Ernő, aki szerint nem volt rossz döntés, hogy az iskolásokat szeptember első napjaiban oltják csak, „de előnyösebb lett volna, ha ezt korábban teszik meg”, például a nyári táborokban.

Duda Erőnő azt is mondta a lapnak, hogy

„a társadalmon belül is a középiskolások és az egyetemista korúak azok, akik leginkább tudják terjeszteni a fertőzést”, mert egy gimnazista egy hét alatt annyi emberrel találkozik, amennyivel egy nyugdíjas egy év alatt sem.

Arról is beszélt, hogy a maszkviselést nem tenné kötelezővé a tanórákon, „mert a vírus cseppfertőzéssel terjed, ha valaki ül a helyén, és csendben van, az nagy valószínűséggel nem terjeszti a betegséget”, szerinte inkább például arra lenne szükség, hogy tartsanak minden ablakot nyitva az iskolákban, hogy járjon a levegő.

„Amikor kiszabadulnak a gyerekek az óráról, harsány ordítással kommunikálnak egymással, ekkor történik a legtöbb fertőzés. Gondolom, mindannyian vissza tudunk emlékezni, milyen hangzavar van egy iskolában a szünetben: márpedig minél hangosabban beszél valaki, annál magasabb a fertőzés esélye”

– mondta a virológus.

Szerinte éppen ezért veszélyesek a focimeccsek és más sportesemények, ahol „mindenki torkaszakadtából ordít”.

Duda Ernő szerint az átlagembereknek nem kell rohanniuk még a harmadik oltásért, az most azoknak fontos, akik elmúltak 60 évesek és Sinopharmot kaptak. Szerinte a kínai vakcinával oltott időseket nemcsak egyszer, de kétszer is újra kellene oltani, mert már bizonyított, hogy egy jelentős részüknek semmiféle védettsége nem alakult ki.

A virológus jelenleg elkerülhetetlennek érzi a negyedik hullámot, mert „az ország harmada nem oltatta be magát, ez a delta-variáns pedig legalább kétszer-háromszor olyan fertőző, mint az a vírus, ami tavaly volt forgalomban”.

Emiatt úgy látja, „megvan az esély arra, hogy ugyanakkora hullám következzen be, mint a második, vagy a harmadik volt”.

Ezekről néhány hete Duda Ernő Boldogkői Zsolt és Ruskvai Miklós társaságában a Szeged Podcastben is beszélt nekünk, ezt itt tudja meghallgatni:

A napokban pedig Röst Gergely szegedi járványmatematikus nyilatkozott a Szeged Televíziónak a delta-variánssal kapcsolatosan. A tudós szerint ezt a vírusváltozatot valójában egy teljesen új vírusnak kellene tekintenünk. Ezt itt láthatja: