Duda Ernő: Akinél nem alakul ki a védettség, az próbáljon meg harmadik oltást szerezni, ne várjon az államra

A szegedi virológus nyilatkozott a Debrecenben gyártott magyar vakcináról és arról is, hogy mit javasol azoknak, akiknél nem alakult ki megfelelő védettség a második oltás után sem.
Duda Ernő: Akinél nem alakul ki a védettség, az próbáljon meg harmadik oltást szerezni, ne várjon az államra

Duda Ernő a Szabad Európának elmondta, hogy a Pfizer-BionTech vakcina kifejlesztése olyan mértékben kötődik a magyar kutatók munkájához, hogy az gyakorlatilag hungaricumnak is tekinthető. Szerinte annyi pénzből, amit a kínai oltóanyagot előállítő gyár létrehozására költünk, ide lehetett volna telepíteni az mRNS alapú vakcinák gyártását is. Az, hogy mégis inkább a Sinopharm készítményének előállításába kezdünk, irracionális lépés.

„Ez olyan, mintha a kecskeméti Mercedes-gyárban most elkezdenének Ford T-modelleket gyártani” – mondta a virológus.

A kutató cáfolta Merkely Béla kijelentését, hogy az ellenanyagszint nem mérhető pontosan. Duda szerint az úgynevezett neutralizáló ellenanyagszintet kell vizsgálni. Mint elmondta, ez azért is lenne fontos, mert minden vakcinánál, még a Pfizernél is van olyan oltott, akinél nem alakul ki megfelelő védettség.

Akiknek a szervezetében nem termelődik elegendő ellenanyag, azoknak harmadik oltásra van szükségük és a szakember azt javasolja, hogy ha tudnak, akkor szerezzenek maguknak, ne várjanak az államra.

Ismer olyan eseteket, hogy magyarországi orvosok hajlandók voltak harmadik adagot adni a páciensnek, mások külföldre mennek a rokonokhoz Szerbiába, vagy Erdélybe, hogy ott kapják meg az oltást.

„Ez félig illegális, de az egészség fontosabb ennél” – mondta el.

Tovább olvasom