Duda Ernő a Témában: A szuperfertőzők továbbra is nagyon sok koronavírust képesek átadni

A virológus azt mondta, nagyon nehéz megmagyarázni, miért állt le az oltás hazánkban, miközben vannak olyan intézkedések, amikkel nagyon könnyen meg lehet növelni a beoltottak számát, például: csak oltási igazolvánnyal lehetne bemenni a kocsmába.

2021. október 13. 17:20

Duda Ernő a Témában: A szuperfertőzők továbbra is nagyon sok koronavírust képesek átadni

A kormány továbbra sem tervezi sem a maszkviselés kiterjesztését, sem korlátozó intézkedések bevezetését. Egyelőre néhány egyetem és iskola saját hatáskörben bevezette a kötelező maszkot. Ugyanakkor több szakember arra figyelmeztet, hogy a járványügyi adatok nem indokolják a teljes szabadság fönntartását. Ha csak a tömegközlekedésben és a nagy zárt rendezvényeken szájmaszkot viselnénk, még ebben az évben 4000 ember életét lehetne megmenteni.

– Miért nem akarja visszahozni a maszkhasználatot, van-e erre szakmailag bármilyen magyarázat? – kérdezte Balogh Judit hírigazgató Duda Ernő virológust.

– Egyáltalán nem magyarázható semmivel, hiszen látjuk, a kétszer oltottak között is van, aki megbetegszik, sőt, olyan is, aki belehal a koronavírusba. Azt kell látni, hogy nemcsak az immunrendszerünkön múlik az, milyen súlyos a betegség – mondta az immunológus.

A védőoltás mellett a maszkviselés is fontos, és igenis vissza kellene hozni a védettségi igazolvány kötelező használatát. – A hagyományosan oltásellenes Franciaországban az emberek több mint nyolcvan százaléka már be van oltva... – jegyezte meg Duda Ernő.

Aki azt is megjegyezte, a valamivel több, mint ötmillió beoltott ember valójában azt jelenti, körülbelül három-négymillió magyarnak van védettsége.

Nézzék meg (újra) a beszélgetést!