Drasztikusan visszaesett a lakásépítési kedv Csongrád-Csanád megyében, de az új otthonok közel fele továbbra is Szegeden épül

Az országos tendenciával párhuzamosan Csongrád-Csanád megyében is folytatódott a lakásépítési kedv csökkenése: 2022 első negyedévében korábbi építési boom után 44 százalékkal esett vissza az épített lakások száma az előző év azonos időszakához képest. Ez az arány országosan 26 százalék.
Rafai Gábor

2022. augusztus 01. 11:40

Drasztikusan visszaesett
a lakásépítési kedv Csongrád-Csanád megyében, de az új otthonok közel fele
továbbra is Szegeden épül

Összesen 93 lakást vettek használatba, 43 százalékuk Szegeden, 20 százalékuk kisebb városokban, 37 pedig községekben épült. A megyei szintű csökkenést alapvetően a megyeszékhely lakásépítéseinek 68 százalékos visszaesése okozta.

 

Az új lakások 90 százalékának, 84-nek természetes személyek voltak az építtetői, a vállalkozások által épített otthonok száma erőteljesen lecsökkent, míg egy évvel korábban hatvan, az idei első negyedévben mindössze nyolc lakást építettek ebben a formában a megyében.

 

Valamennyi lakást családi házas formában adtak át, ugyanakkor többszintes, többlakásos épületben az egy évvel korábbi 68 lakással szemben idén január–márciusban egyetlen sem épült. 

 

A megyében elkészült új lakások átlagos alapterülete 122 négyzetméter, ami jóval meghaladja az országos, 81 négyzetméteres átlagot, és a 4 vagy annál több szobával épültek 74 százalékos aránya is a megyék közül a második legmagasabb volt.

 

2022 első negyedévében 33 lakás szűnt meg a megyében, az egy évvel korábbi 19-cel szemben.

 

Ha lassan is, de visszatérhet az építési kedv: újra nő az építési engedélyt kérők száma

 

Folytatódott a tavaly megindult pozitív tendencia a megyében, az országos átlagnál valamivel kisebb mértékben emelkedett a jövőbeni lakásépítési kedv. A 2022 első negyedévében kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő 134 lakás száma 11 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten, de a három évvel korábbitól ugyanakkor 31 százalékkal elmaradt.

 

 

(Nyitóképünk illusztráció, fotó: Dernovics Tamás/ magyarepitok.hu)

Címlapon

mutasd mind