Drasztikusan csökkent a bűncselekmények száma Szegeden

Néhány éve még közel tízezer bűncselekményt követtek el Szegeden, tavaly már csak 2203-at, ami ezerrel kevesebb, mint az azt megelőző évben. E mellett téma volt a jogi bizottság ülésén a város készülő költségvetése és az önkormányzati cégeknek nyújtott támogatások.
Bod Péter

2022. február 15. 12:55

Drasztikusan csökkent a bűncselekmények száma Szegeden

Drasztikus mértékben csökkent a bűncselekmények száma, ami még mindig 2203-mal több, mint kellene – jelezte számszerűsítve, hozzátéve, hogy bűncselekmények mindig lesznek. A jelzett mutatóval párhuzamosan nőtt nyomozások eredményessége. Ezek sorából külön kiemelte a garázdaságot, mert tavaly egyetlen ilyen bűncselekmény maradt  csak felderítetlen.

 

Az országban egyetlen város sem rendelkezik ilyen kedvező felderítési aránnyal a kocsmai verekedés típusú bűncselekmények területén – hangzott el.

 

A kapitány ezt úgy értékelte, hogy a szegedi szülők nyugodtan elengedhetik esti szórakozásra gyerekeiket, mert mint a beszámolóból kiderül: Szeged biztonságos. Ezt támasztja alá az is, hogy jelentős mértékben csökkent a helybeli autólopások száma is. Ennek hátterében az is áll, hogy sikerült lekapcsolni egy korábban a városban tevékenykedő szerb hátterű, erre szakosodott bűnözői csoportot.

 

Budapest után Szegeden kellett a rendőrségnek biztosítania a legtöbb eseményt. Ezekből egy kiemelkedő már az idén is volt, mégpedig a férfi kézilabda Európa-bajnokság. Ha minden igaz, akkor a város helyszíne lesz az idén a vizes világbajnokságnak is, ami ugyanúgy kiemelt feladatot ad a rendőrségnek, mint az országgyűlési választások biztosítása – sorolta a mögöttük és az előttük álló feladatokat Harkai István rendőr ezredes.

 

A szélsőséges időjárásnak is betudhatóan a tűzoltók több műszaki mentéshez vonultak 2021-ben, mint tűzesethez – vette át a szót Rókus Imre, tűzoltó alezredes, a szegedi katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője. Elsősorban a szélviharok és a nagy esőzések utáni helyreállítás adott sok munkát számukra. 

 

(fotók: Szabó Luca)

 

Egyaránt tavaly adták át a Tiszavirág Sportuszodát és a Pick Arénát, és az itt zajló eseményekre a szakhatósági engedélyeket a megyei katasztrófavédelemnek kell kiadnia, így munkájuk ezzel is növekedett – hangzott el a Rókus Imre beszámolójában. 

 

A készülő városi költségvetés kapcsán Kovács Tamás, gazdasági alpolgármester rossz gyakorlatnak nevezte, hogy nagyon korán elkészül az állami költségvetés, így annak összeállításban nem tudnak számolni olyan gazdasági történésekkel, amilyen az idei kifejezetten magas infláció. 

 

Nem véletlen, hogy a jelzett gyakorlat miatt tavaly nyolcvannégyszer (!) módosították a központi költségvetést, lényegében négy-öt naponta – tette hozzá Kovács Tamás. 

 

Soha nem látott állami elvonásokkal kell folyamatosan szembe néznie az önkormányzatoknak, amelyektől az elmúlt években 200 milliárd forintot vettek el, és állami bevételeiket mértékét rontotta az infláció is.

 

Az állam szinte teljes mértékben kivonult a tömegközlekedés támogatásából, ami önmagában is gond. Ezt tetézi, hogy a járványhelyzet miatt egyre kevesebben használják azt, így csökken a városi tulajdonban lévő közlekedési cég, az SZKT bevétele. 

 

 

Ugyancsak a tavalyi évhez kapcsolódó pénzügyi mutató, hogy az energiaárak emelkedése miatt 600 millió forinttal többletköltsége lett az önkormányzatnak. Az állam ezen a területen sem nyújt segítséget a településeknek, miközben az önkormányzati intézményeiket működtetni kell.

 

Ilyen helyzetben kellett költségvetés készíteni – jelezte a gazdasági alpolgármester, amelyben hosszú idő után megfordultak az arányok. Idén a büdzsé többletét működésre, a kisebbik felét pedig fejlesztésre költik. Az uniós pályázatok lebonyolítására a források rendelkezésre állnak a városi kasszában – derült ki.

 

Megemelték a költségvetésben található szolidaritási keretet 1, 2 milliárd forintra, noha tisztában van a városvezetés azzal, hogy a helyi szociális gondok orvoslására ennél több pénzre lenne szükség. Az idei költségvetés most ennyit tesz lehetővé – hangzott el Kovács Tamástól.

 

A jogi bizottság tagjai megszavazták az önkormányzati tulajdonú cégeknek szánt támogatási, szolgáltatási és közszolgáltatási szerződések után járó 2022-re járó összegeket.