Drámaian drágulhat a sertéshús

Az élősertés felvásárlási ára 60 százalékkal emelkedett, ami a piaci szakértők szerint közel 25 százalékos fogyasztói áremelkedést hozhat magával, miközben az infláció miatt az élelmiszerek ára már eddig is rekordmértékben nőtt.
Bod Péter

2022. június 21. 11:21

Drámaian drágulhat a sertéshús

Sok és összetett okai vannak a sertés felvásárlási ár jelentős növekedésének – olvasható a Növekedés.hu-n. A földgáz és az olaj világpiaci árnak kitartó emelkedése miatt jelentős nőtt a műtrágyák előállítási ára, ami közvetlenül hatott a sertéstenyésztésre. 

 

A sertéshús iránti keresletet, és vele annak árát döntő módon befolyásolja, hogy az Európai Unió területén az elmúlt hónapokban csökkent az élősertés-állomány. A ciklikusan ismétlődő hiányt Kínából érkező sertéshússal pótolta eddig Európa, most azonban másként alakult a helyzet.

 

A távol-keleti országban sertéspestis dúlt, az állomány jelentős részét levágták, így az onnan érkező behozatal most megoldhatatlan. Ez önmagában árfelhajtó hatású piaci jelenség.

 

A gazdasági portál e mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az orosz-ukrán háború miatti szankciós politika felpörgette az inflációt, amely Magyarország rekordmagasságú, 10,7 százalékos, de ennél még sokkal rosszabb a helyzet az élelmiszerek terén, mert ott a drágulás mértéke 20 százalékos.

 

A búza világpiaci ára kétszerese a tavalyinak, miközben nőtt az átlagbérek összege, az üzemanyagok áremelkedése miatt a szállítási költségek is emelkedtek. 

 

Mindezek egyszerre okai az élősertés felvásárlási ár emelkedésének, ami jelenleg 60 százalékos. Az ágazati szereplők szerint ez közel 25 százalékos fogyasztói áremelkedéssel járhat együtt idehaza.

 

Az élelmiszerárstopot a kormány október 1-ig meghosszabbította, és ennek része a sertéscomb ára is. 

 

A hazai pénzromlás mértékét 2-3 százalékkal mérsékli a számítások szerint az üzemanyagokra és az egyes élelmiszerekre alkalmazott árstop.