Dorozsmán is szép, korszerű épület várja majd vissza az óvodásokat

A szegedi intézmény-felújítási programban egyre több óvoda újul meg. Idén nyáron egy kiskundorozsmai óvoda korszerűsítése kezdődött el.

2021. január 01. 14:57

A 108 férőhelyes Jerney utcai óvoda felújítása augusztusban indult. Az épület paneltechnológiával készült, de a három részből álló épületegyüttes üzemeltetésére a felújítás végeztével kevesebbet kell majd költeni, mert jóval hatékonyabb lesz a fűtésrendszere, illetve jobban szigetelnek majd a falai és nyílászárói.

A fejlesztésre két pályázatból összesen 410 millió forintot fordít a szegedi önkormányzat.

A beruházás során kicserélik az összes külső nyílászárót, műanyag, illetve alumínium szerkezetű, hőszigetelteket építenek be. Az ablakok egy része árnyékolót is kap. A homlokzatot hőszigeteléssel látják el, a lapos tető fölé alacsony hajlásszögű tető kerül, hőszigeteléssel. Megújítják az épület villámvédelmét is. Az akadálymentesítés részeként a főbejáratnál rámpát építenek, bent pedig akadálymentes mellékhelyiséget alakítanak ki. Az udvaron új járdaszakaszokat építenek, és egy új játszórészt (homokozót) is létrehoznak.

Az ide járó gyerekeket augusztus 17-étől a felújítás befejezéséig a Teréz utcai óvoda fogadta be. A fejlesztés a tervek szerint 2021 második negyedévében ér véget.

A hasonló elavult technikával rendelkező épületek egy részét már teljesen felújították Szegeden, így a közelmúltban vehették birtokba a gyerekek és az óvónők a Cső utcai, a Klebelsbergtelepi, a Tünde téri, valamint a Kemes utcai óvodát. A végső cél, hogy az uniós források felhasználásával a régi építésű, korszerűtlen bölcsőde-, óvoda- és iskolaépületek mindegyikét energiahatékonnyá, korszerűvé és esztétikussá alakítsák át.

Ez már a nyolcadik

Három év alatt, 2017-től napjainkig már a nyolcadik óvodáját újítja fel a szegedi önkormányzat. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2017 óta megújult

Ezekre az önkormányzat összesen 2 milliárd 68 millió forintot fordított, amelyből 1 milliárd 358 millió forint uniós támogatás, 710 millió forint pedig saját forrás.

Az óvodafejlesztési program a Jerney utcai intézmény után a Gedói és a Tarjáni óvodák felújításával folytatódik.

Vélemények

mutasd mind