Dorozsmáig ér a toledóiak szeretete: hét és félezer kilométerről is gondoltak a szegedi gyerekekre

Nem mindennapi esemény, hogy valaki ilyen messziről kapjon ajándékot karácsonyra. Szegeden, ha nem is mindennap, de három évtizede minden karácsonykor megszokott dolog ez. Az idén nyolcvan gyerek kaphat ajándékot Szeged testérvárosából, Toledóból. Hétfőn egy dorozsmai családhoz vittek ajándékot a baráti kör tagjai.
Rafai Gábor

2021. december 06. 20:03

Dorozsmáig ér a toledóiak szeretete:
hét és félezer kilométerről is gondoltak a szegedi gyerekekre

Szeged és az Egyesült Államokbeli Toledo testvérvárosi kapcsolata több mint harmincéves. Az első év kivételével folyamatosan megajándékozzák a szegedi gyerekeket a kint élő egykori magyarok leszármazottai, akik többsége talán már a nyelvünket sem beszéli, de szívükben mégis megmaradtak magyarnak és fontos nekik, hogy karácsony közeledtével szegedi családoknak segítsenek.

 

– Idén is közel egymillió forintot ajánlottak fel, hogy abból vásároljunk ajándékokat rászoruló, de jól tanuló szegedi gyerekeknek. Egy kedvezményes akciónak köszönhetően több mint tízezer forintért tudtunk egy-egy ajándékcsomagot összeállítani nyolcvan gyereknek, akiknek így a megszokottnál az idén egy kicsit gazdagabb lehet a karácsonya – mondta a dorozsmai Kun utcában Tóth Károly, akit elkísértünk az első megajándékozott családhoz.

 

 

Az önkormányzati képviselő, a Toledói Barátok Egyesületének elnöke emlékeztetett arra, hogy korábban a városháza dísztermében ünnepség keretei között adták át a csomagokat, de most a járvány miatt házhoz viszik az ajándékokat.

 

Az idei eső megajándékozott egy kiskundorozsmai család két általános iskolás gyermeke volt. Az ötgyermekes Terhes Tímea évek óta egyedül neveli három legkisebb gyermekét. Nagy öröm fogadta a váratlanul jött karácsonyi ajándékot. A tizenegy éves Kávási Csaba és testvére, a nyolcéves Vendel többek között egy-egy nagy doboz Legót találtak az ajándékcsomagban, aminek természetesen nagyon megörültek.

 

– Én egy videojátékot kértem idehaza karácsonyra, remélem, megkapom azt is – fűzte az örömteli eseményhez a kisebbik.

 

Az idén különleges vendége is volt az adakozásnak. Paul Longenecker toledói egyetemi tanár ugyanis fél évet vendégoktatóként a szegedi egyetemen tanít.

 

– Tizenhárom éve mindig nagy örömmel látogatok el Szegedre és nagy lelkesedéssel veszek részt személyesen is ezeken a szép eseményeken. Most, hogy itt is tanítok, ez kiváló alkalom arra, hogy személyesen is átadjam a toledóiak üdvözletét és ajándékait a szegedi gyerekeknek – mondta Paul Longenecker.

 

– A megajándékozottak kiválasztásában idén is az önkormányzat humánszolgáltatási irodája működött közre. Mielőtt összeállítjuk a csomagokat, minden évben meg szoktuk kérdezni a gyerekeket is, minek örülnének igazán, és igyekszünk is a kíváncsiságaikat teljesíteni – mondta el Tóth Károly.

 

Az elmúlt években már több mint kétezer szegedi gyermek kapott karácsonyra ajándékokat a toledóiaktól.