Dorozsmai sokadalom: bármi megtörténhetett ezen a szombaton a szélmalom tövében

Két év kimaradt a koronavírus-járvány miatt, de a második sokadalom is jelezte, a hagyományőrző rendezvények nagyon fontosak Kiskundorozsmán: az Oroszlánszív Lovagrend történelmi bemutatóját mindenki tátott szájjal nézte.
Garai Szakács László

2022. június 11. 19:05

Dorozsmai sokadalom: bármi
megtörténhetett ezen a szombaton a szélmalom tövében

Nem egy átlagos családi napot szerveztek a Faragó-féle szélmalomhoz Kiskundorozsmára Komjáti Zoltánék: voltak, persze, ugrálóvárak, arcfestés, kézműves-foglalkozás és süteményt is lehetett kóstolni, ám amiket nem látni minden családi napon, azok a hagyományőrző programok. Az Oroszlánszív Lovagrend történelmi bemutatója remek választás volt. A lovagrend a XIV. század Magyarországát idézi meg, korabeli haditornákat, fegyverbemutatókat tartanak, de van egy korhű négy méter magas működőképes Trebuchet ostromgépük is, ezt ezúttal nem hozták el, de a számszeríjász bemutatójuk, a lovagi ceremóniájuk, majd a táncházuk, lásd a galériánkat, is nagy sikert aratott.

 

 

A történelmi bemutatón mellett a néptánchagyományokat a Suhancok ápolták, a Folk kocsma című táncjátékukat adták elő, nézzék meg legközelebb, ha még nem látták, meg igazából az összes többi táncjátékukat is!

 

Kora este eljött egy rövid koncertre Soltész Rezső és fellépett Kovácsovics Fruzsina is, a gyerekek megnézhették a Léghajó gyermekszínház előadását is. Ott volt Tálas Péter Csongor is, aki ezúttal nem műsort vezetett, hanem mindenkit, az orránál fogva, príma bűvészshow-val – muszáj stílben maradni, elnézést – varázsolta el a dorozsmaiakat.

 

A dorozsmai délutánra ellátogatott Botka László polgármester is, miután felavatta Klebelsberg-telepen a névadó vallás- és közoktatásügyi miniszter domborművét. Erről szóló cikkünket itt találja: