Dorozsmai Angyalok: Jó, hogy tudunk adni, de rossz, hogy egyre többeknek van erre szüksége

Immár hagyományosan szervezték meg a vasárnapi ruhaosztást Dorozsmán, a helyi piacon, ahol már a délután két órás nyitás előtt rengetegen álltak sorba.
Iványi Aurél

2023. március 26. 16:04

Dorozsmai Angyalok: Jó, hogy tudunk adni, de rossz, hogy egyre többeknek van erre szüksége

Nem sokkal vasárnap délután két óra előtt megnyitották a piac kapuit, mert olyan sokan várakoztak már, hogy bejuthassanak a piacra, ahol végig az asztalokon ott álltak összehajtogatott oszlopokban a ruhák. A Dorozsmai Angyalok már huszadik alkalommal szervezték meg az adományruhák osztását, és úgy tapasztalták, hogy egyre többen jönnek el ezekre az alkalmakra. A várakozók zöme asszony, férfi nincs is közöttük. Van, aki nem áll szóba velünk, de akad, akinek megered a nyelve. 

 

„Én a vejemnek szeretnék munkásruhát, mert szobafestő” – mondja az egyik nő, a másik meg az idős édesanyjának szeretne ruhadarabokat találni. „Sok olyat is találunk, amit az utcán is lehet hordani” – szól oda egy harmadik asszony.  Jutka azt mondja, hogy pólókat, nadrágokat, papucsot is szeretne hazavinni, mert neki arra nem futja, hogy üzletben vásároljon magának ruhát. „Kimosom, megvarrogatom, aztán úgy jó lesz.”

 

A szervezők szerint a múltkor nagyon rossz idő volt, most az időjárás miatt is biztosan többen jönnek, de egyébként is egyre népszerűbb, egyre többen ismerik meg a Dorozsmai Angyalokat, mivel nemcsak ruhaosztást szerveznek rendszeresen, hanem már rendezvényeket is. 

 

Komjáti Zoltán is aktívan részt vesz az egyébként tizenhárom fős Dorozsmai Angyalok csapatának munkájában, ő azt kiemeli, hogy a Dorozsmai Angyalok ötlete barátja, Deli Albin fejéből pattant ki, aki nemrég elhunyt, így fontos, hogy a karitatív tevékenység továbbvitelével nem csak a rászorulókon segítenek, de a kezdeményező emlékét is őrzik. Komjáti felesége, Jusztina a csapat tagja, a ruhagyűjtést is ő tartja kézben. Egy dorozsmai üzlet raktárában gyűjtik az adományokat, majd az osztás előtt szétválogatják, mert itt is előfordul, hogy már nagyon rossz állapotban levő ruhaneműt hoznak, ezeket már nem teszik ki az asztalokra. 

 

A Dorozsmai Angyalok szerint a gyermekholmik fogynak el legelőször, ha babakocsi van, arra azonnal lecsapnak, ezekre van a legnagyobb szükség. Jusztina azt tapasztalja, hogy érezhetően egyre több a rászoruló. Komjáti Zoltán szerint nagyon jó érzés, hogy tudnak segíteni, ugyanakkor pedig szomorú, hogy egyre többeknek van erre szüksége. 

 

 

 

„Soha nem voltak száznál kevesebben” – mondja Fodor Antal, az Összefogás Szegedért dorozsmai képviselője, aki szintén rendszeresen ott van a ruhaosztásokon, és az ételosztások szervezésében is közreműködik. Két hasznos célt is szolgál a képviselő szerint a ruhaosztás, az egyik oldalon valóban egyre többen vannak azok, akiknek nehézséget okoz ilyen élelmiszerárak mellett a ruhaneműk megvásárlása, de a másik oldalon pedig az otthon felgyülemlő ruhát sem a szemétbe dobják, hanem itt újrahasznosul.