Dorogon sem fűtés, sem melegvíz nem lesz az önkormányzati intézményekben

Válságkezelési programot fogadott el a képviselő-testület.
Kékes Viktória

2022. október 11. 09:13

Dorogon sem fűtés, sem melegvíz nem lesz az önkormányzati intézményekben

A Telex írta meg, hogy pénzügyi válságkezelési programot kellett elfogadnia a dorogi önkormányzatnak a hétfői rendkívüli testületi ülésén. 

 

Ez többek között arról szól, hogy lényegében azonnali hatállyal, kedden lekapcsolják a távfűtést a város kilenc közintézményében, és azokban meleg víz sem lesz.

 

Az önkormányzatnak azért kellett meghoznia ezt a drasztikus döntést, mert a városi intézmények távhődíja az új, szeptember 30-án, péntek éjjel közzétett, másnaptól érvényes új díjszabás szerint 16-szorosára emelkedett. A város ennyi pénzt nem tud kigazdálkodni, így keddtől csak a bölcsőde, az óvodák és a gondozási központ fűtését és melegvíz-ellátását biztosítják. 

 

Az önkormányzat honlapján lévő tájékoztatás szerint a válságkezelési programra azért volt szükség, mert a város múlt szerdán megkapta Balla György miniszteri biztos levelét, melyben Balla „az energiaárak emeléséből fakadó önkormányzati pénzügyi válságkezelés dorogi programjának bemutatását kéri”.

 

A szerda este megjelent Magyar Közlönyben az elszabaduló rezsiárak önkormányzatokat érintő negatív hatásainak enyhítéséről is rendelkezett Orbán Viktor miniszterelnök. Az 1473/2022 számú határozat megállapítja, hogy az „önkormányzatok energia-áremelkedés okán megnövekedett működési költségei kapcsán az önkormányzatok és a Kormány között egyedi egyeztetések folytatandóak”, ezt Balla György miniszteri biztosként koordinálja. A határozat azt is előírja az önkormányzatoknak, hogy úgynevezett menedzsmenttervet készítsenek.