Döntött az MLSZ: marad a 12 csapatos élvonal, az NB II létszáma viszont két lépcsőben csökken

A szövetség szerint a cél színvonal emelése.
Kovács M. Norbert

2022. január 12. 07:00

Döntött az MLSZ: marad a 12 csapatos élvonal, az NB II létszáma viszont két lépcsőben csökken

Az élvonalban változatlanul 12 csapat szerepel majd, viszont a másodosztály jelenleg húszcsapatos létszámát két lépcsőben tizenhatra csökkentik 2024-re, erről döntött kedden a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége. Elfogadták a 2022/23-as bajnoki és kupa-versenykiírásokat, meghatározták a versenynaptárat is.

 

Az MLSZ honlapjának szerint az OTP Bank Liga lebonyolításában nem lesz jelentős változás, a résztvevő 12 csapat változatlanul három teljes kört játszik, a szezon július utolsó hétvégéjén kezdődik. Az MLSZ elnöksége továbbra sem tett le az OTP Bank Liga létszámának növeléséről. Ennek feltétele a már végbement infrastrukturális fejlődés és pénzügyi stabilitás mellett az akadémiai munka, az utánpótlás-nevelés színvonalának, továbbá a magyar játékosok arányának jelentős növekedése, ezek megvalósulásáig a jelenlegi lebonyolítási forma marad érvényben, írja az MLSZ hivatalos oldala.

 

Az élvonallal egy időben kezd a húszcsapatos másodosztály is, ami két lépcsőben előbb 18, majd 16 csapatos formában folytatódik. Az NB II színvonalemelése, a kiélezettebb harc, továbbá az egy csapatra eső források növelése érdekében a következő idény zárása után, 2023-tól 18 klubbal, majd 2024-től 16 együttessel rajtol a másodosztály, míg az NB III-ban négy csoportban szintén 16-16 együttes szerepelhet, ugyancsak 2023/24-től. Jelenleg az NB II-ben focizik a legerősebb szegedi focicsapat, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia is.

 

Az MLSZ szerint a női labdarúgás fejlődése, a játékosok számának folyamatos növekedése, a kiemelkedő csapatok országos lefedettsége lehetővé teszi a női NB I létszámának tizenkét csapatra emelését. A tervek szerint a bajnokság augusztusban kezdődik, akárcsak a lényegében változatlan formában bonyolított női NB II.

 

Az egységesség jegyében a férfi futsalbajnokság is tizenkét csapatosra bővül, nagyobb lehetőséget adva a fiatal tehetségeknek a bemutatkozásra, magas színvonalú versenyzés általi fejlődésre. A női élvonalban jelenleg nyolc, az első osztályú futsalbajnokságban tíz csapat szerepel.

 

A szezont a november-decemberi katari világbajnokság mellett az is befolyásolja, hogy jövő tavasszal több magyarországi pályán U17-es Európa-bajnokságot, a Puskás Arénában pedig Európa-liga döntőt rendez a szövetség.

 

(MTI)