Az Európai Bizottság támogatja Ukrajna uniós tagjelölti státuszát, lehetetlenné vált a civilek számára a szeverodonyecki vegyiművek elhagyása, az ENSZ szerint egész Ukrajnában Mariupolban haltak meg a legtöbben a háború kezdete óta

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményei péntek koradélután.
Kékes Viktória

2022. június 17. 13:16

Az Európai Bizottság támogatja Ukrajna uniós tagjelölti státuszát, lehetetlenné vált a civilek számára a szeverodonyecki vegyiművek elhagyása, az ENSZ szerint egész Ukrajnában Mariupolban haltak meg a legtöbben a háború kezdete óta

Nem tudják elhagyni a civilek az Azot vegyiműveket

Szergej Hajdaj, Luhanszk régió kormányzója tájékoztatott erről. Mint mondta, a szeverodonyecki vegyiművek most óvóhelyként szolgál, ahol közel 600 ember tartózkodik, köztük 38 gyerek. A kormányzó szerint a civilek csak teljes tűzszünet esetén tudják elhagyni a területet.

 

Luhanszk régió kormányzója arról is beszélt, hogy a háború előtt 100 ezer ember volt a városban, mostanra pedig 10 ezren maradtak.

 

ENSZ: A háború kezdete óta Mariupolban haltak meg a legtöbben

A mariupoli halálesetek száma és a pusztítás mértéke arra utal, hogy az orosz fél „súlyosan megsértette” a nemzetközi emberi jogi törvényeket – jelentette ki Michelle Bachelet az ENSZ emberi jogi főbiztosa a szervezet Emberi Jogi Tanácsa előtt Genfben.

Bachelet elmondta:

 

„A háború kezdete óta legalább 1348-an haltak meg Mariupolban. Ez még úgyis a legmagasabb szám, hogy valószínűsíthetően sok ezerrel többen vesztették életüket a város ostroma alatt”.

 

Az oroszok stratégiailag már vesztettek a brit hadsereg vezetője szerint

Sir Tony Radakin admirális, az Egyesült Királyság fegyveres erőinek vezetője arról beszélt a SkyNews tudósítása szerint, hogy Oroszország már sokat veszített erejéből, és „stratégiailag elvesztette” az ukrajnai háborút. Radakin szerint az orosz gép lassan felőrlődik, ők azonban mindvégig támogatni fogják Ukrajnát, mert az ország megmutatta, milyen erős.

 

Az Európai Bizottság támogatja Ukrajna tagjelölti státuszát

Ursula Von der Leyen bejelentette, hogy az EB mai ülésén úgy döntött, támogatja Ukrajna és Moldova uniós tagjelölti státuszát. Az uniós csúcsszerv gyorsított eljárásban hozta meg döntését. Soha ilyen gyorsan nem született vélemény jelölti státuszról, amelyet mind a 27 tagállamnak jóvá kell hagynia.

 

A Bizottság elnöke elmondta: 

 

„Javasoljuk, hogy Ukrajna kapja meg a tagjelölt státuszt, azzal a kikötéssel, hogy az ország számos, fontos reformot hajt végre a jövőben. Ukrajna egyértelműen elkötelezte magát az európai értékek és normák betartása mellett, és a háború előtt elindult az EU felé vezető úton”.

 

A Bizottság ülését megelőzően Kijevbe látogatott Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Mario Draghi olasz miniszterelnök és Klaus Johannis román elnök, hogy ezzel is kifejezzék az ország uniós csatlakozásának támogatását.

 

Volodimir Zelenszkij a döntést követően azt írta, ez az első lépés az uniós tagság felé, amely „minden bizonnyal közelebb hozza Ukrajna győzelmét”. Az ukrán elnök köszönetét fejezte ki Ursula von der Leyennek és a bizottság minden tagjának.

 

Gulyás Gergely: Magyarország támogatja Ukrajna uniós csatlakozását

A pénteki kormányinfón szóba került a háború is. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Magyarország továbbra is támogatja Ukrajna uniós csatlakozását, az sem kizárt, hogy aknamentesítésre katonákat küldünk az országba, az orosz olajról pedig akkor tudunk leválni, ha az unió az azzal járó költségeket kifizeti. 

 

Gulyás nem tud arról, hogy bármilyen orosz személlyel vagy céggel kapcsolatban szankciót vetett volna ki a magyar kormány. A miniszter szerint lehet vitatkozni azon, hogy Kirill pátriárka nyíltan támogatta volna a háborút, és szerinte az egyházaknak komoly szerepe kell hogy legyen a béketeremtésben, amit nem szolgált volna, ha szankciókkal sújtják. (Hogy miről beszélt még Gulyás Gergely, itt lehet elolvasni.)

 

ORFK: 11 161-en érkeztek Ukrajnából csütörtökön

Részletek itt.

Címlapon

mutasd mind