Döntött a bíróság: törvényes a tanárok hétfői sztrájkja

A minisztérium hiába állította kedden, hogy szerintük törvénytelen a január 31-i pedagógussztrájk, a bíróság első fokon a tanároknak adott igazat.
Cservenák Zoltán

2022. január 28. 17:34

Döntött a bíróság: törvényes a tanárok hétfői sztrájkja

„A bíróság nekünk adott igazat a még elégséges szolgáltatás ügyében, tehát kimondta végzésében, hogy jogszerű lesz a PDSZ és PSZ által benyújtott szabályok szerint a hétfői sztrájk” – írták közleményükben a szakszervezetek.

 

Mivel elsőfokú végzésről van szó, az érdekképviseletek lemondtak a fellebbezési jogukról, így, ha a kormány sem fellebbez, akkor január 31-én 8 és 10 óra között megtarthatják a munkabeszüntetést a tanárok.

 

 

A hétfői sztrájk egyébként csak a kezdet, hiszen ha a kormány nem hajlandó teljesíteni a pedagógusok követeléseit – köztük a nagyarányú béremelést és a gyakran heti 50–60 órás munkaterhelés csökkentését – akkor március 16-án határozatlan időre beszüntetik a munkát.

 

Addig, amíg kiderül, fellebbez-e a kormány vagy sem, a szakszervezetek nem fújják le a sztrájkot.

 

Közleményükben mindenkit arra biztatnak, hogy folytassák a szervezést, és egyben felhívják az intézményvezetők és fenntartók figyelmét, hogy működjenek együtt a helyi sztrájkszervezőkkel.

 

 

„A fővárosi törvényszék ma egy nem jogerős végzést hozott, és abban elfogadta a PDSZ és a PSZ közös beadványát, tehát hogy szerintünk mi volna a még elégséges szolgáltatás. Ez röviden arról szól, hogy eme két óra tartamú figyelmeztető sztrájk alatt csak felügyeletet biztosítanak az intézmények, tanítani nem kell. És ezt a bírósági végzést lehet megtámadni másodfokon, de mi a szakszervezet lemondtunk a megtámadásról a fellebbezés jogáról, tehát ez a végzés hétfőre akár jogerős is lehet. Ez csak a kormányon múlik.” 

 

– mondta a Szeged Televíziónak Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányának tagja.

 

Az elégséges szolgáltatásokról az Emberi Erőforrások Minisztériuma keddi közleményében azt ajánlotta, hogy a tanórák háromnegyedét tartsák meg, ráadásul ingyen, hiszen fizetés nem jár a sztrájk alatt. A kormányon mellett néhány iskolaigazgató is hátráltatni szerette volna a munkabeszüntetést, de ez úgy tűnik sikertelen volt, hiszen a tanárok 25–30 százaléka, azaz várhatóan 25–30 ezer pedagógus lesz hajlandó sztrájkolni hétfőn. Az intézményvezetőknek kötelességük volt értesíteni a szülőket az akcióval kapcsolatban.