Donbászra koncentrál az orosz haderő, Zelenszkij csak Putyinnal hajlandó tárgyalni, mintegy kilencezer menekült érkezett Ukrajnából hétfőn

Az orosz-ukrán háború legfontosabb eseményeinek összefoglalója kedd koradélután.
Kékes Viktória

2022. május 24. 13:25

Donbászra koncentrál az orosz haderő, Zelenszkij csak Putyinnal hajlandó tárgyalni, mintegy kilencezer menekült érkezett Ukrajnából hétfőn


200 halottat találtak egy mariupoli lakóház alatt

Mintegy 200 holttestet találtak Mariupolban egy lerombolt lakóépület romjai alatt, közölte a város polgármesterének tanácsadója, Petro Andrjuscsenko. A halottak a pincében hevertek a Myru (Béke) sugárúton - írja a Kyiv Independent a Twitteren.

Brit hírszerzés: fokozódnak a harcok Donbászban

A brit védelmi minisztérium szokásos napi jelentésében arról ír, hogy Oroszország fokozza harci tevékenységeinek intenzitását a Donbász keleti részén. A térségben erős az ukrán ellenállás: erőik jól beásott védelmi pozíciókat foglalnak el. Az oroszok a tüzérségi egységek koncentrációjának köszönhetően részsikereket tudtak elérni. 

 

A minisztérium szerint amennyiben Oroszország elfoglalja Szeverodonyecket, úgy az egész luhanszki területet ők fogják ellenőrzésük alatt tartani. 

 

Az biztos, hogy továbbra is heves harcok dúlnak a térségben. A luhanszki kormányzó Telegram csatornáján arról írt, hogy az oroszok 25 tüzérosztállyal lövik Szeverodonyecket. Állítása szerint a hétfői „összevissza ágyúzásban” négy civil vesztette életét. Az ukrán külügyminiszter pedig arról beszélt, hogy a II. Világháború óta a donbaszi orosz támadás a legnagyobb - európai földön legalábbis. 

Svéd és finn delegáció utazik Törökországba, hogy NATO-csatlakozásukról tárgyaljanak

A svédek és a finnek múlt héten kérvényezték hivatalosan tagságukat, de a török elnök aggályokat fogalmazott meg ezzel kapcsolatban. Ha Törökország vétót emel, hiába a széleskörű támogatás: nem csatlakozhatnak a katonai szövetséghez. 

 

Azt viszont a davosi Világgazdasági Fórumon már bejelentették, hogy mindkét ország részt vesz a NATO-csúcson, amit június végén tartanak Madridban.

Von der Leyen: a befagyasztott orosz pénzekből finanszírozzuk Ukrajna újjáépítését

Az Európai Bizottság elnöke Davosban arról beszélt, hogy Ukrajnának közvetlen pénzügyi támogatásra van szüksége, ezért az EB egy 10 milliárd dolláros segélycsomagot javasol, amely az unió történetében a valaha volt legnagyobb összeg egy harmadik ország számára. Von der Leyen szerint a tengerentúlon befagyasztott orosz vagyont is fel lehetne használni Ukrajna újáépítéséhez.

 

Négy ország már egészen biztosan támogatni fogja a Bizottság elnökének javaslatát: a Reuters tudósítása szerint Észtország, Lettország, Szlovákia és Litvánia közös levélben szólította fel az Uniót, hogy a befagyasztott orosz vagyont Ukrajna újjáépítésére fordítsák. (Becslések szerint körülbelül 600 milliárdnál jár az ehhez szükséges összeg.)

Zelenszkij: Csak Putyinnal tárgyalok a háború végéről

Az ukrán elnök a davosi Világgazdasági Fórumon tartott videóbeszédében azt mondta:

 

„Az Orosz Föderáció elnöke dönt mindenről. Nélküle nem lehet véget vetni ennek a háborúnak, nélküle ezt a döntést nem lehet meghozni. Ezért nem találkozom senki mással, csak és kizárólag vele. És vele is kizárólag abban az esetben, ha egyetlen kérdés van az asztalon: a háború lezárása. Bármilyen más találkozó alaptalan”.

 

Német alkancellár: Elérhető közelségbe került az EU-s orosz olajembargó

A Zöldek politikusa a ZDF német országos közszolgálati televízió hétfő késő esti híradójában elmondta, hogy az Európai Bizottság folyamatosan tárgyal a tagországokkal, és "napokon belül áttörés" történhet. Részletek itt

Amerikai védelmi miniszter: mintegy 20 ország ígért újabb fegyverszállítmányokat Ukrajnának

Az új fegyverszállítmányokat bejelentető országok között volt például Olaszország, Dánia, Görögország, Norvégia és Lengyelország is - mondta Lloyd Austin a Pentagonban tartott sajtótájékoztatón. A védelmi miniszter kiemelte, hogy Dánia például hajók ellen bevethető támadórakétákat, Csehország pedig helikoptereket, harckocsikat és rakétarendszereket ajánlott fel. 

 

„Itt mindenki megérti ennek a háborúnak a tétjét" - fogalmazott”.

ORFK: mintegy kilencezren érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán-magyar határszakaszon 4878 ember lépett be hétfőn Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3844-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel. 76 ember, köztük 38 gyermek érkezett Budapestre vonattal - tették hozzá. 

 

Budapest Főváros Kormányhivatala arról tájékoztatott, hogy a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton hétfőn 246 menekülőnek segítettek, az éjszakát 27 ember töltötte a létesítményben.