Donáth Anna: Többen vagyunk, akik változást akarunk

Szombaton Szegeden járt Donáth Anna, a Momentum elnöke, és egyben az ellenzéki párt EP-képviselője a szintén momentumos Mihálik Edvin vendégeként. A Mátyás téri családi napon találkoztunk vele, és a Szeged Televízióval közösen ott készítettünk vele interjút.
Bod Péter

2022. március 21. 15:35

Donáth Anna: Többen vagyunk, akik
változást akarunk

– Mik a kampány eddigi tapasztalatai? Mi vár még ránk a választásokig hátralévő időben?

 

– Egy mondatban nehéz volna összegezni. Napról-napra többen jönnek el a kampányeseményekre. Több és több ajtó nyílik ki előttünk. Egyre többen mondják, hogy elegük van, és rendszert szeretnének váltani. Bizakodó vagyok. Mi mindent megteszünk a váltásért. Az azonban biztos, hogy az elmúlt hetek a félelem narratíváját szülték meg, mert háború dúl a szomszédságunkban. Erre is reagálnia kell a magyar ellenzéknek. Egyszerre történik most a kampány és a közösségépítés, azért, hogy egységben legyünk képesek megvédeni Magyarországot. Éppen ezért a mostani választás tétje nem más, mint az: olyan kormányra van szükség, amelyet egyenrangú partnerként kezel a NATO és az EU, mert ez a béke záloga.

 

– Az elkövetkező két hétben mi az ellenzék legfontosabb feladata?

 

– Minél több emberrel találkozni. A mostani már nem a nagy események időszaka, hanem a mozgósításé, a mobilizációé. Többen vagyunk, akik változást akarunk. A kérdés, hogy ez a többség elmegy-e szavazni. Tudatosítani kell az emberekben, hogy az maguk egyetlen szavazatán is nagyon sok múlik.

 

– Az olyan háborús helyzet, amilyen a mostani, általában a kormányon lévőket segíteni, mert az emberek a nagyon bizonytalan helyzetben keresik a stabilitást – tartja a közvélekedés. Mások vitatják ezt a tételt, mondván, hogy ettől nem függetleníthető, hogy magyar miniszterelnököt milyen szoros viszony fűzte, fűzi Putyinhoz. Ön ezt hogyan látja?

 

– Ember legyen a talpán, aki erre a kérdésre ma fekete-fehér választ tud adni. Tudjuk, hogy általában ilyen politikai helyzetben mi szokott történni, de Magyarországon sokszor éppen az ellenkezője. Az elmúlt tizenkét év elhibázott orosz politikáját nem lehet két hét alatt megfordítani. Az emberek nem buták. Valóan félnek, biztonságot keresnek, de ezt nem Orbán Viktornál fogják megtalálni, hanem egy olyan magyar vezetésnél, amelynek szilárd az elkötelezettsége Magyarország a NATO- és EU-tagsága mellett. Ezt pedig semmiképp nem Orbán és csapata képviseli. A legfontosabb, hogy a háború minél hamarabb érjen véget. Nem is a magyar választások miatt, hanem azért, mert naponta bombáznak le gyerekkórházakat és lakóépületeket.

 

– Nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor a Putyinhoz és Oroszországhoz fűződő viszonyával nagyot hibázott, a világpolitikában légüres térbe került. Ez a hatás érvényesülni fog a választásokig? Reagál erre a társadalom, vagy ez csak hosszabb távon érvényesül?

 

– Az ilyen jellegű krízisek hatása hosszabb távon mutatkozik meg. Nem rövidtávon érzékelik az emberek, hogy a háború milyen hatással jár gazdaságra. Persze cikkeznek az újságok arról, hogy hirtelen négyszáz forint lett az euró árfolyama. Ám ha hónapok múlva is ennyi lesz vagy ennek a közelében, akkor annak hatása rendkívül kedvezőtlen lesz a teljes magyar gazdaságra. És akkor még nem beszélünk az energiaárakra, valamint az Oroszország ellen meghozott EU-s szankciókról, amelyek hatással lesznek a magyar gazdaságra is. Az unió igyekszik tompítani ezek hatását, de ehhez szoros szövetségi viszonyt kell ápolnunk. Magyarország azonban ebben a pillanatban Orbán Viktor miatt az EU szamárpadján ül. Egyszerűen, mert eddigi politikája oroszbarát volt, és mellette az EU intézkedéseit blokkoló. A viszonyrendszer az orosz–ukrán háború miatt hirtelen megváltozott, de Brüsszel számára már kevés, hogy mit kommunikál a magyar miniszterelnök. Tettekre van, volna szükség. Elküldte már az orosz kémbankot Budapestről? Felmondta már a Paks 2 szerződést? A válasz: nem. Ez csak két példa arra, milyen európai szankciókat hoztunk, amelyeket Orbán Viktor is megszavazott, majd ezek következményeit nem teljesíti.