Donáth Anna Momentum-elnök Novák Katalin államfői jelöléséről: Büszkeség helyett szégyen

Az ellenzék két kérdésben kezdeményezett népszavazást. Egyfelől szeretnék elérni, hogy ne épüljön fel Budapesten a kínai Fudan Egyetem kampusza, másfelől azt szeretnék elérni, hogy a munkájukat elvesztett emberek ne csupán három hónapig kapjanak álláskeresési támogatást, hanem ezt emeljék fel kilenc hónapra. Mindkét kezdeményezéshez kétszázezer aláírás szükséges. Zajlik kampány, ennek részekét Donáth Anna, a Momentum nemrégiben megválasztott elnöke szerdán Szegeden járt. Ekkor beszélgettünk vele.
Bod Péter

2021. december 23. 15:22

Donáth Anna Momentum-elnök Novák Katalin államfői jelöléséről: Büszkeség helyett szégyen

– Sok kritikát kapott az ellenzék az elmúlt hetekben, hónapokban, ezek arról szólnak, hogy az előválasztás utáni időbe „belealudt” az ellenzék, és hogy Völner Pál államtitkár korrupciós ügyét sokkal jobban kommunikálhatták volna. Mit szól ezekhez?

 

– A Völner-ügy nem ért véget. Nem Facebook- és kommunikációs háborút kell indítanunk, hanem kormányt kell váltani. Erről szól a kampányunk, és a mostani aláírásgyűjtés is. Ne lepődjünk meg, hogy amíg nem váltunk kormányt, addig tele lesznek a hétköznapok Völner-ügyekkel.

 

– A Momentum elnökeként járja az országot, kampányol, aláírásokat gyűjt a népszavazási kérdésekhez. Ennek során mit tapasztal? Mennyire van kormányváltó hangulat az országban? Bojár Gábor üzletember, Márki-Zay Péter tanácsadó-testületének tagja a Magyar Narancsnak adott interjújában nem zárta ki, hogy akár kétharmaddal is győzhet áprilisban a mostani ellenzék. Ön is ennyire derűlátó?

 

– Minden egyes választásnak úgy kell nekifutni, hogy meg fogjuk nyerni. Csak ekkor győzhetünk. Mi ebben hiszünk. Erről szólt az előválasztás, és erről szól a hat ellenzéki párt összefogása, ami kiegészült Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalmával. Kormányt váltani nem magunk miatt, hanem az általunk képviselt emberek miatt szeretnénk. A nemzet egészét szeretnénk képviselni. Országjárásom során csupa-csupa változást akaró emberrel találkoztam és találkozom. Úgy tapasztalom, hogy belőlünk egyre több van az országban. Ezért is vagyunk az utcán az aláírásgyűjtő pultok mellett, és nem a tévéstúdiókban. Ott vagyunk a választók mellett, mert őket képviseljük. Az emberek fognak kormányt váltani, amihez mi, ellenzéki politikusok csupán eszközök vagyunk. Ha így cselekszünk, egyre többen fogják elhinni, hogy nem megdönthetetlen ennek a kormánynak a hatalma, és nem kell egy ilyen embertelen, igazságtalan rendszerben élniük.  

 

– A Momentum és személy szerint ön is elmondta az elmúlt napokban, hogy változtatni kell a köztársasági elnök megválasztásának rendszerén. Közvetlen elnökválasztást javasolnak. Mik azok a tulajdonságai Novák Katalinnak, amik miatt nem tartja őt megfelelő elnökjelöltnek?

 

– A rendszerváltás kezdetén azért döntöttek a pártok a közvetett köztársaságielnök-választás mellett, mert politikai konszenzussal kívánták kiválasztani a jelöltet. A Momentum abban hisz, hogy a népnek közvetlenül kell elnököt választania. Ha viszont a jelenlegi, közvetett választási rendszert vesszük alapul, akkor a jelölési folyamatba be kell vonni valamennyi politikai pártot. Így közösen kell találni valakit, aki személyében képes az embereket és az országot képviselni, megjeleníteni a nemzet egységét. Ezzel szemben Orbán Viktor egy saját maga által nevelt pártlojalistát ültet be a köztársasági elnöki székbe, és ezzel megcsúfolja magát az elnöki intézményt. Közben szembe neveti az embereket, mert olyasvalakit jelöl, aki Orbán Viktor-rajongói fülbevalót visel. Közben esélyt sem adtak arra, hogy az ellenzék is jelöljön, javasoljon.

 

– Meglepte Novák Katalin jelölése? A leendő köztársasági elnök személyével kapcsolatosan keddig egészen más nevek hangoztak el. Novák Katalinról addig nem hallottunk.

 

– Így van. De ez semmi több, mint ügyes politikai kommunikációs húzás a miniszterelnöktől. Álprogressziót hirdet Novák Katalin személyén keresztül. Láttunk már ilyet más országban is. Nem szabad ennek bedőlni. Önmagában attól, hogy egy fiatalabb nő kerül ilyen pozícióba, nem lesz előremutató a jelölése. Ettől a fiatal nők politikai és másfajta képviselete nem fog erősödni idehaza. Novák Katalin politikai felfogását kell alapul venni. Azt, hogy mit gondol például a családpolitikáról, a feminizmusról. Női köztársasági elnökként a szerepe éppen olyan szimbolikus lehetne, mint Szlovákiában Zuzana Čaputováé. A két női köztársasági elnök között viszont ég és föld a különbség. Bár Novák Katalin még csak jelölt, de ebben a rendszerben pontosan tudható, hogy eldöntött tény a kinevezése. Nagyon szeretnék egy olyan Magyarországon élni, aminek olyan köztársasági elnöke lehetne, mint Zuzana Čaputová. Megérdemelne Magyarország egy friss, lelkes női köztársasági elnököt. A legfontosabb azonban nem az, hogy friss, fiatal, lelkes és nő legyen, hanem az, hogy olyan ember legyen, akire bármelyik magyar állampolgár azt mondhatja: engem képvisel és büszke vagyok arra, hogy ő a köztársasági elnök.