Donáth Anna: Az egyik legjobb dolog a kampányban a kopogtatás!

Az Agymenők Sheldon Cooperét idézve: „ti betegek vagytok!” – gondoltam a kiskundorozsmai kispiacon indulás előtt, majd kiderült, neki lett igaza.
Donáth Anna: Az egyik legjobb dolog a
kampányban a kopogtatás!
  • Felosztani a területet,
  • eldönteni, ki merre indul,
  • nekivágni,
  • csöngetni,
  • várni,
  • reménykedni.

 

Így indul mindegyik kopogtatós túra képviselőjelöltnek, képviselőnek és aktivistának. A 4–6-os pontok ismétlődnek egészen addig, amíg le nem járja az ember a rá kiszabott területet. Addig rajtuk múlik, utána rajtunk is, hogy ajtót nyitunk-e, hogy szóba állunk-e velük, hogy mit és hogyan mondunk nekik.

 

A legtöbb helyen és a legtöbbször hiábavaló a csengetés: állnak az ajtóban, várnak, várnak, várnak türelemmel, majd továbbmennek. Mert nem nagyon nyitunk ajtót, jellemzően. Olyanok vagyunk, olyanok lettünk, hogy ne akarjanak minket otthon is zavarni. Legalábbis ma, a kampány hivatalos nyitónapján Dorozsmán Mihálik Edvinnel, a Csongrád-Csanád megyei 2-es számú választókerületének az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás jelöltjének és párttársának, elnökének, Donáth Anna EP-képviselőnek, valamint aktivista csapatuknak ezt is meg kellett tapasztalni.

 

 

Ilyenkor séta közben jönnek a különböző sztorik is. Anna előtt ott van a négy évvel ezelőtti kampányuk, szinte mindenre emlékszik belőle:

 

– Szakadt a hó, akkor, amikor átvehettük az íveket. Azonnal el is áztak, a szórólapokkal együtt. Volt, aki elkérte a személyimet, mert egyszerűen nem akarta elhinni, hogy én vagyok a szórólapon, annyira csapzott voltam, annyira eláztunk a hóban, lefolyt a sminkem, borzasztóan nézhettem ki. Odaadtam az igazolványom, megnézte, majd azt mondta, »a szórólapon jobban néz ki!« És ez csak egy a sok hasonló történetből. Azért él ennyire elevenen bennem 2018, mert mindent mi csináltunk, a plakátragasztást éppúgy, mint a szórólap megtervezését – mondta a Momentum elnöke.

 

Aki nemcsak hivatalból mondja azt is, hogy kormányváltó hangulat van az országban. Donáth Anna Tiszakécskéről érkezett Szegedre, előtte Kecskeméten nyitotta a kampányt. Bárkivel beszélt, az áremelkedések, az egyre kevesebbet érő fizetések volt a téma.

 

De térjünk vissza Dorozsmára, mert azért volt sikerélmény is. Kozma Angyalka Izabella bögrés-mákost sütött éppen, de ajtót nyitott, és beszélgetett is Mihálik Edvinnel. Elmondta, régen volt már szavazni, az utóbbi voksolásokon nem volt aki meggyőzze arról, érdemes odatenni a neve mellé az ikszet.

 

– Szeretek segíteni az embereken. Itt, Dorozsmán is vannak az angyalok, rendszeresen járok oda ruhát osztani. Nekem az a legnagyobb problémám a politikában, a politikával, hogy már a Facebookon is csak azt látom, hogy folyamatosan szúrják, támadják egymást, már az átlagemberek is, ahelyett, hogy segítenének – mondta Kozma Angyalka Izabella.

 

Ezzel csak egyetérteni lehetett...

 

Egy, a sok bizonytalan, meggyőzendő szavazó közül: Kozma Angyalka Izabella jót beszélgetett az Egységben Magyarországért képviselőjelöltjével, Mihálik Edvinnel

 

– Mihálffy Bélát, a Fidesz jelöltjét ismeri? Ő a helyi képviselő is.

 

– Ismerem. És elég sok mindent lehet hallani róla. Ahogy mondtam már, nem nagyon veszek részt a politikában, de azt látom, hogy elég megosztó. Szeret más tollával ékeskedni…

 

Itt engedtem vissza Izabellát sütni, aki a fotó miatt a fakanalat is lerakta egyébként a kezéből, nem vettem volna magamra, ha odaég a bögrés-mákos.

 

Donáth Anna közben már másik háznál próbálkozott, nem nyitottak ajtót, mentek tovább.

 

– Ugye, hogy jó dolog a kopogtatás? – kérdezte. Még kell győzködnöm magam arról, hogy egyetértsek, de értem, miért lehet szeretni. Ez a bő hét nekik most erről is szól. Odamenni az emberekhez, beszélgetni velük, meghallgatni őket. Akár egy kihelyezett lakossági fogadóóra.