Donáth Anna őszinteséget és kemény munkát ígér

A Momentum Mozgalom korábbi elnöke, a párt európai parlamenti képviselője és óriásplakát kampányának arca jövőértékelő beszéddel tért vissza a politikába.
Kékes Viktória

2023. február 04. 16:32

Donáth Anna őszinteséget és kemény munkát ígér

Donáth Anna beszédét megelőzően három momentumos politikus is felszólalt a rendezvényen. Elsőként Gelencsér Ferenc, a párt jelenlegi elnöke, aki arról beszélt, a Momentum nem csupán egy pillanat, generációjuk küldetése, hogy megmentsék Magyarországot. Arra kért mindenkit, hogy álljon Donáth Anna és a becsületesség, a tisztesség és a jövő oldalára.

Másodikként Kerpel-Fronius Gábor lépett a színpadra. A főpolgármester-helyettes szerint a Momentumban olyan politikusok dolgoznak, akik ki merik mondani az igazságot. Donáth Anna az a politikus, aki érzi a felelősséget, a polgárokat felnőttnek nézi, van figyelme, empátiája és van benne környörületesség. A problémákat nem elhazudni, hanem megoldani akarja. A hazaszeretet vezeti, nem a politikai ellenfeleinek legyőzése. Magyarország Kerpel-Fronius szerint ilyen politikusokat érdemel. 

Harmadikként Soproni Tamás mondott beszédet. A VI. kerületi polgármester szerint az igazi politikai vezető jellemzői a szolgálat, felelősség és példamutatás - Donáth Anna éppen ilyen. 

 

 

„A mi generációnk feladata, hogy megállítsuk végre azt az ámokfutást, ami ma a magyar politikát jellemzi. Radikálisan mást kell csinálnunk, mint az elmúlt évtizedekben” - kezdte meg beszédét Donáth.

 

A megszokott politikai beidegződésekkel ugyanis az ellenzék is a probléma része marad. Ki kell mondani, hogy azzal, amit az ellenzék 2010 óta csinál, nem fogják tudni legyőzni a Fideszt, sőt, még a rendszerváltozást sem fogják tudni befejezni. 

A politikában Donáth szerint nincs messiás. Ő nem a messiásokban, hanem abban a politikában hisz, amiben munka van és őszinteség van. Az „önjelölt megváltók castingja helyett dolgozni kell”, mert

 

„ennek a rendszernek is vége lesz. Mi pedig itt leszünk és felkészültek leszünk, hogy egy új útra vezessük Magyarországot. A demokrácia útjára”.

 

Azt viszont - akár '88-ban - most sem lehet megmondani, hogy mikor omlik össze az Orbán-rendszer. Ezért most arra kell készülni, hogy mi legyen a rendszer összeomlása után. Sem az öncélú orbánozás, sem az ígérgetés nem vezet eredményre.

Ezek helyett három fő feladat van:

 

  • Másképp kell bánnunk egymással - együttérzésre, empátiára, emberségre van szükség. A momentumosoknak ebben példát mutatni. Mutassuk meg kik vagyunk, mutassuk meg, hogy mindenek előtt emberek vagyunk!
  • Új szövetséget, igazi szövetséget kell kötnie a politikusoknak és a civileknek. Új útra csak együtt vezethetjük az országot.
  • Közösen kell megterveznünk azt a Magyarországot, ahol holnap élni akarunk. Meg kell mutatnunk, hogy pontosan mit várhatnak az emberek a rendszer összeomlása után. Erős vezető helyett erős demokráciára és erős demokratikus szervezetekre van szükség. A jövő kérdéseivel most kell foglalkoznunk, új szövetségben az országgal.

Donáth szerint a populista mantrát csak igazsággal és őszinteséggel lehet legyőzni. Nem ígér könnyű megfejtéseket, gyors győzelmet, sőt még kormányváltást sem, de

 

„egyet ígérek: én őszinte leszek veletek és hozzátok. Akkor is, ha ez nem okoz mindig örömet és népszerűséget sem”.