Donald Trump szerint a Google azon dolgozik, hogy ő veszítsen a 2020-as választásokon

Az Egyesült Államok elnöke szokás szerint a Twitteren osztotta meg a gondolatait a világgal. Szerinte figyelemmel kell kísérniük a Google működését, főleg a választási időszakban.

2019. augusztus 07. 09:21

Donald Trump szerint a Google azon dolgozik, hogy ő veszítsen a 2020-as választásokon

„Nézzék csak meg, mire készül a Google a 2020-as választásokon” – írta az elnök a keddi Twitter-bejegyzései egyikében, és mellékelt a Fox televízióban hétfő este elhangzott két beszélgetést.

Az egyik interjúban a Google volt munkatársa, Kevin Cernekee mérnök arról beszélt, hogy

amikor 2016-ban Donald Trump megnyerte az elnökválasztást, „a Google vezetői a szó szoros értelmében elsírták magukat, és miközben könnyeiket törölgették, megfogadták, hogy ez még egyszer nem történhet meg, és Trump vereségének biztosítása érdekében minden hatalmukat és erőforrásukat bevetik”.

A másik interjúban a több újságírói díjjal kitüntetett oknyomozó riportert és írót, Peter Schweizert szólaltatta meg a műsorvezető. Schweizer megerősítette, hogy igaz lehet, amit Cernekee elmondott. Ennek alátámasztására felidézte, hogy a 2016-os elnökválasztási folyamat során a Google a Hillary Clinton, demokrata párti elnökjelöltre vonatkozó negatív dolgokat bizonyítottan elhallgatta, míg a Donald Trumpra vonatkozó negatívumokat felerősítette.

Schweizer szerint ugyan a Google jövőre nem követi el ugyanezt a hibát, de hangsúlyozta, erre az lehet a biztosíték, hogy az igazságügyi minisztérium szorosan figyelemmel kíséri a kaliforniai tech-cég tevékenységét a választási időszakban.

Donald Trump még két Twitter-bejegyzést szentelt a Google-nak. Az egyikben írásban megismételte Peter Schweizer szavait, vagy legalábbis egy részüket. „Ez nagyon is törvénytelen volt” – kommentálta a Google három évvel ezelőtti gyakorlatát. Majd hozzátette, hogy

„nagyon szorosan figyelemmel kísérjük a Google-t”.

Másik bejegyzésében az elnök arra emlékeztetett: nemrégiben az Ovális Irodában járt Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója, és arról biztosította őt, hogy elismeri a kormányzat munkáját, és a cég egyáltalán nem tervez „a 2020-as választások elleni törvényellenes felforgató tevékenységet". Trump szerint ez nagyon is jól hangzott, mindaddig, amíg nem látta a Cernekee-vel készült interjút.