Dömötör-gála: Vajda Júlia operaénekes, a társulat örökös tagja vehette át idén az életműdíjat

Vajda Júlia Liszt-díjas operaénekes, a társulat örökös tagja kapta idén a Dömötör-életműdíjat. A szegedi színházi élet szakmai elismeréseit szombaton este már huszonkettedik alkalommal adták át gálaműsor keretében.
Rafai Gábor

2022. május 28. 23:09

Dömötör-gála:
Vajda Júlia operaénekes, a társulat örökös tagja vehette át idén az életműdíjat

– Öröm, hogy a város önkormányzata nevében én is köszönthetem Szeged kiváló színészeit és művészeit. Külön öröm, hogy most egy kétéves kényszerszünet után itt ünnepelhetünk közösen és átadjuk ezeket a díjakat, ami egyben azt is jelenti, hogy a kulturális és közösségi élet újraindulhatott Szegeden. Az tapasztaljuk, hogy megnövekedett a városba látogatók száma, a szegediek is rendkívül fontosnak tartják, hogy az a pezsgő, színes és üde kulturális élet, ami eddig városunkat jellemezte, visszatérhetett – mondta ünnepi köszöntőjében Kovács Tamás alpolgármester, majd felbontotta azt a borítékot, amelyik az idei életműdíjas, Vajda Júlia nevét rejtette.

 

Vajda Júlia nagyon fiatalon, már tíz éves korában fellépett a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok előadásain a gyermekkar tagjaként. 1979-ben szerzett tanári diplomát, és ekkor, 43 évvel ezelőtt szerződött a szegedi színházba is, de tanulmányait Bárdi Sándor, Gyimesi Kálmán, majd Berdál Valéria irányításával folytatta. 1985-től a színház szólistája. 

 

Az operairodalom sok fontos operaszerepét eljátszotta, fellépett operettekben, színművekben, musicalekben is, számos produkció megszületésében énekmesterként segítette kollégáit.

 

 

 

Munkjáért egyebek mellett Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, korábban hatszor érdemelte ki a Dömötör-díjat, és az idei évadban A padlásban játszott Mamókáért a közönség neki ítélte oda a legjobb női mellékszereplőnek járó elismerést is.

 

A szegedi művészeti díjakat huszonkét évvel ezelőtt alapította a Pálma Reklámstúdió. Az elismeréseket 1998 óta minden kőszínházi évad végén kiosztják a szegedi teátrum művészei, alkotói és háttérmunkásai között. A civil kezdeményezésre létrejött díj 2006 nyarán bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé.

 

Az elismerés Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert ábrázoló alkotása, amely a 303-ban elhunyt vértanút ábrázolja, jobb kezében lándzsával, baljában a róla elnevezett toronnyal, Szeged legrégebbi műemlékével.

 

A díj tizenkét kategóriája a teljes színházi életet lefedi. 

 

Nyolc kategóriában – a legjobb női és férfi színészi alakítás, a legjobb operaénekes és operaénekesnő, táncos, rendező, látvány- és jelmeztervező – a közönség idén május 21-ig szavazhatott írásban vagy az interneten.

 

 

Az életműdíjat és az évad művészeti teljesítményéért járó elismerést az idén is a díj kuratóriuma ítélte oda. 

 

A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák, a díjazottról titkos szavazással döntenek.

 

A hagyományokhoz híven az elismeréseket idén is a Szegedi Nemzeti Színházban gálaest keretében adták át szombaton este.

 

A Barnák László főigazgató rendezte gálaműsor az idei évad sikerprodukcióiból nyújtott át egy válogatást kicsit „másképp”, valamint néhány műsorszám erejéig ízelítőt is adott a jövő évad kínálatából is, kedvcsinálóul. 

 

Az esten fellépett Csorba Kata, Máthé Beáta, Kónya Krisztina, Vajda Júlia, Sziládi Hajna, Bánvölgyi Tamás, Szegezdi Róbert, Medveczky Balázs, Szaszák Zsolt, Gömöri Krisztián, Bita Boglárka és Tóth Judit. 

Közreműködött a Szegedi Kortárs Balett, a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és tánckara.

 

 

A 2020/2022-es színházi évad díjazottjai

 

Életműdíj

Vajda Júlia operaénekes

 

Legjobb színész

Alföldi Róbert (Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog)

 

Legjobb színésznő

Csorba Kata (Én vagyok én, te vagy te)


Legjobb férfi mellékszereplő

Borovics Tamás (39 lépcsőfok)

 

Legjobb női mellékszereplő

Vajda Júlia (A padlás)

 

Legjobb operaénekes

Szélpál Szilveszter (Négyhangú opera)


Legjobb operaénekes

Ferenczy Orsolya (Szöktetés a szerájból)

 

Legjobb rendező

Szikszai Rémusz (Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog)

 

Legjobb táncos

Heim Boglárka (Concerto)

 

Legjobb látványtervező

Rózsa István (A padlás)


Legjobb jelmeztervező

Horváth Kata (A padlás)

 

Legjobb háttérmunkás 

Kürtös Petra operaügyelő