Dömötör-gála: Fekete Gizi színművész vehette át idén az életműdíjat

Fekete Gizi színművész, a társulat örökös tagja kapta idén a Dömötör-életműdíjat. A szegedi színházi élet szakmai elismeréseit szombaton este már huszonegyedik alkalommal adták át gálaműsor keretében.

2019. május 26. 09:55

Az elismerés Bánvölgyi László szobrászművész Szent Demetert ábrázoló alkotása, amely a 303-ban elhunyt vértanút ábrázolja.

A Dömötör-díjat 1999-ben civil kezdeményezésre alapították, 2006-ban bekerült Szeged városának hivatalos kitüntetései közé.

A díj tizenkét kategóriája a teljes színházi életet lefedi.

Nyolc kategóriában – a legjobb női és férfi színészi alakítás, a legjobb operaénekes és operaénekesnő, táncos, rendező, látvány- és jelmeztervező – a közönség május 21-ig szavazhatott.

Az életműdíjat és az évad művészeti teljesítményéért járó elismerést az idén is a díj kuratóriuma ítélte oda.

(Fotók: Rafai Gábor)

A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák, a díjazottról titkos szavazással döntenek.

Idén is átadták a gyermekközönség díját, amelyet a szegedi óvodások és iskolások szavazatai alapján ítéltek oda.

Az életműdíjat az idén Fekete Gizi színművész, a társulat örökös tagja vehette Kozma Józseftől.

Fekete Gizi színészi pályáját a főiskola elvégzését követően Kaposvárott kezdte 1976-ban, majd a következő évben Szegedre szerződött. 1982-től nyolc esztendőn át Zalaegerszegen dolgozott, 1990-ben visszatért a Tisza-parti városba, ahol 2014-ben a társulat örökös tagja lett. 1985-ben Jászai Mari-díjjal, 1993-ban Déryné-díjjal, 1998-ban Domján Edit-díjjal tüntették ki.

Alakításaiért a közönség eddig ötször szavazta meg neki a Dömötör-díjat.

A legjobb háttérmunkás címet a szegedi társulat tagjai, dolgozói adományozzák titkos szavazással, ezt idén Balogh Margit öltöztető kapta.

A Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron a legjobb férfi színészi alakításért járó díjat Borovics Tamás kapta a Virágot Algernonnak című színműben Charlie Gordon megformálásáért. A darab színpadra állításáért a legjobb rendezőnek járó díjat Horgas Ádám vehette át.

A legjobb női színészi alakításért járó elismerést Ágoston Katalin nyerte el, a Valahol Európában nyújtott alakításáért, amelyben Suhanc szerepében láthatta a közönség. A produkció alkotói közül a legjobb látványtervezőnek járó elismerést Árvai György érdemelte ki. Az év művészeti teljesítményéért járó díjat pedig a darab gyermekszereplőinek ítélte oda a kuratórium.

A legjobb opera-énekesnőnek az évadban Horák Renátát választották a Figaro házassága Susannájaként nyújtott alakításáért. A gyermekközönség díját is ő vehette át a Szaffi meseoperett címszerepéért.

A legjobb operaénekesnek járó elismerést kapta Szélpál Szilveszter, őt Donizetti Bolondokháza című operájának Eustachiójaként díjazták.

A legjobb táncos az idén Baranyai Krisztián lett a Szentivánéji álomban nyújtott teljesítményéért, Bujdosó Nóra munkáját pedig a darab jelmeztervezőjeként ismerték el.

A 2018/2019-es színházi évad díjazottjai

Legjobb színész
Borovics Tamás (Virágot Algernonnak)

Legjobb színésznő
Ágoston Katalin (Valahol Európában)

Legjobb operaénekes
Szélpál Szilveszter (Bolondokháza)

Legjobb operaénekesnő
Horák Renáta (Figaro házassága)

Legjobb táncos
Baranyai Krisztián (Szentivánéji álom)

Legjobb rendező
Horgas Ádám (Virágot Algernonnak)

Legjobb látványtervező
Árvai György (Valahol Európában)

Legjobb jelmeztervező
Bujdosó Nóra (Szentivánéji álom)

Legjobb háttérmunkás
Balogh Margit öltöztető

A gyermekközönség Dömötör-díja
Horák Renáta (Szaffi)

Az évad legjobb művészeti teljesítménye
A Valahol Európában gyermekszereplői