Dőlnek a napi melegrekordok, mintha muszáj lenne nekik

Szerdán a Békés megyei Dombegyházon 28,2 fokot mértek. Ez már sorozatban a negyedik rekorddöntő nap.

2019. október 24. 01:55

Dőlnek a napi melegrekordok, mintha muszáj lenne nekik

Szerda hajnalban megdőlt a legmagasabb minimumhőmérséklet országos és egyben fővárosi rekordja. Mostanáig október 23-án 2013-ban Pestszentlőrincen volt a legenyhébb a hajnal, akkor 16,3 Celsius-fokot mértek. Most viszont a fővárosi János-hegyen a leghidegebb órákban is mindössze 16,5 fokig hűlt le a levegő – derült ki Országos Meteorológiai Szolgálat szerda délutáni Facebook-bejegyzéséből.

A fővárosi maximumhőmérsékleti rekord mostanáig 24,9 fok volt, ezt szintén 2013-ban Pestszentlőrincen regisztrálták. Most Újpesten másfél fokkal melegebb volt, 26,4 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az eddigi országos melegrekord ezen a napon szintén 2013-as volt, akkor Baján 27,3 fokot mértek. Az új rekord a Békés megyei Dombegyházé, ott szerdán 28,2 fokig melegedett fel a levegő.

Szegeden is egész nap nyárias idő volt, a szinte folyamatos napsütés mellett a legmelegebb órákban szintén 26-28 fok körül volt a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint a hétvégén mérséklődik kissé a meleg, majd jövő hétfőn egy markáns hidegfront hoz mintegy 15 fokos lehűlést.

(Nyitóképünk illusztráció. A kép a Tisza szegedi, belvárosi szakaszán készült, 2019. október közepén. Fotó: Szabó Luca)

Tovább olvasom