Szegedre is elér a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál: négy nap alatt hét alkotást mutatnak be a Belváros Moziban

Közel ötven film szerepel az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon. A filmek közül hetet szerdától Szegeden, a Belvárosi Moziban is bemutatnak.
Rafai Gábor

2022. január 26. 11:18

Szegedre is elér a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál: négy nap alatt hét
alkotást mutatnak be a Belváros Moziban

A fesztiválon – amelyik Budapesten már a hét végén elkezdődött – összesen 50 kreatív dokumentumfilmet mutatnak be a világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért, egész estés alkotásaiból.

 

A fővárosi vetítések mellett Szegeden, Debrecenben, Egerben, Győrben, Pécsen, Székesfehérváron, Szolnokon, Szombathelyen, Veszprémben és Zalaegerszegen válogatást mutatnak be az idei versenyfilmekből. A filmek eredeti nyelven, angol és magyar felirattal láthatók.

 

Az idei fesztivál szlogenje a Bátor filmek. Öt szekcióban – Bátor nők, Bátor gyermekek, Bátor ellenállók, Bátor útkeresők, Bátor álmodozók – 32 nemzetközi versenyfilmet láthat a közönség, közöttük olyan alkotások szerepelnek, amelyek a világ rangos dokumentumfilm-fesztiváljain is bemutatkoztak.

 

Ilyen többek között a Szegeden is látható Menekülés című Oscar-díjra nevezet animációs dokumentumfilm, vagy A köd gyermekei című vietnámi alkotás, amelyet csütörtök délután vetítenek a Belvárosi Moziban.

 

Szegeden január 26. és 29 között összesen hét filmet láthatnak a nézők a fesztivál legjobbjaiból.

 

Vetítések a Belvárosi Moziban

 

Január 26., szerda 16 óra 30 perc – Csőke József terem

A vörös falak foglyai / Inside the Red Brick Wall 

hongkongi dokumentumfilm (88 perc)

Rendező: Hong Kong Documentary Filmmakers 

 

2019-ben hatalmas tüntetéshullám söpört végig Hongkongon a kiadatási törvény módosítási javaslata miatt. A műszaki egyetem diákjai a szabadságért és a demokráciáért harcolnak. A rendőrség tárgyalási módszere agresszív és kiszámíthatatlan, a megafonon bekiabált fenyegetéseket és alkukat politikai üzenetű dalok tarkítják. A diákok színes esernyőkkel védik magukat a brutális rendőri beavatkozásoktól, de a könnygázzal, ütlegeléssel és gumilövedékkel szemben tehetetlenek. A hatalom elleni bátor harc macska-egér játékba fordul, amikor a rendőrség blokád alá veszi az egyetem épületét, és a diákok erődje így börtönükké válik. Egyre nő a bizonytalanság, a fiatalokon a félelem és kimerültség uralkodik el. Tartsanak ki bent, vagy nézzenek szembe a fegyveresekkel odakint?

 

 

Január 27., csütörtök 16 óra 30 perc – Csőke József terem

A köd gyermekei / Children of the Mist

vietnami dokumentumfilm (90 perc)

Rendező: Ha Le Diem

 

A 12 éves Di Északi-Vietnám ködbe burkolódzó hegyei közt él. A Hmong etnikai kisebbség tagja, akik nagyon fiatalon adják férjhez lányaikat, így nincs abban semmi meglepő, hogy a nők és lányok szégyenkezés nélkül beszélnek a szexről és házasságról. Di 34 éves anyja már nagymama, teljesen írástudatlan, és alig beszél vietnámi nyelven. A kislány azonban iskolába jár, ahol egészen másféle értékeket tanul. A tanárok arra biztatják őket, hogy a lehető legtovább folytassák tanulmányaikat, még ha a szülők többsége inkább azt várja is el a gyerekeitől, hogy a földeken dolgozzanak. Ahogy Di kamaszkorba lép, anyja a maga módján igyekszik megóvni őt a gyermekházasságtól: Holdújév napján Di utcai vásárra készül, de anyja marasztalja, hogy az év legveszélyesebb napján ne járjon az utcán, ha nem akar a „hagyományos” lányrablás áldozatává válni. Amikor azonban Di szülei éjjel hazatérnek, a ház üresen, némán fogadja őket. Di eltűnt.

 

 

Január 27., csütörtök 18 óra 15 perc – Balázs Béla terem

Tehén / Cow

angol dokumentumfilm (94 perc)

Rendező: Andrea Arnold

 

Vegyük például a teheneket! Pontosabban: próbáljunk meg közelebb kerülni hozzájuk. Egyszerre látni szépségüket és életük kihívásait - mondanánk, ha emberek lennének. Mindezt nem valami romantikus, hanem valóságos módon. Konkrétan egy nagyüzemi módszerekkel tartott fejős tehén életén keresztül, aki igazán nagy szolgálatot tesz nekünk, embereknek. Ahogy ránézünk Lumára, főhősnőnkre, a tehénre, az egész világ tükröződik benne. Pontosabban a mi világunk.

 

 

Január 28., péntek 16 óra 30 perc ­– Csőke József terem

Mádám Anny / Anny

cseh dokumentumfilm (66 perc)

Rendező: Helena Třeštíková 

 

Anny azért a kevésért is nagyon sokat dolgozik. Látjuk mellékhelységeket és vonatokat takarítani, és kisboltban, eladóként. És látjuk az utcasarkon is, a kuncsaftokra várakozni. Az életvidám cseh hölgy 46 évesen, a válás után kezdett így a mellékes megkeresésébe, és többnyire akkor áll ki az utcára, amikor lányát vagy az unokáit kell kisegítenie, valakinek születésnapja van, vagy a karácsony közeledik. Szabadidejében Anny egy prostituáltaknak szervezett színjátszó csoport tagja, énekel, aktívan részt vesz a közösség életében. Különféle munkáiról egyforma humorral és tárgyilagossággal hallhatjuk beszámolni, legyen szó a bolgár lányok vagy a stricik megjelenése miatt változó piacról, vagy a nyilvános WC-ben a visszajáróról.

 

 

Január 28., péntek 18 óra 15 perc ­– Balázs Béla terem

Erőltetett menet / Ascension

amerikai dokumentumfilm (96 perc)

Rendező: Jessica Kingdon 

 

Vannak gyárak, amelyekben csak ülő, vagy csak álló munkát lehet végezni, van, ahol nem kötelező az egyenruha és vannak olyanok is, ahol 175 centinél magasabb tetovált embereket nem foglalkoztatnak. A gépsorokon szőnyegek, kozmetikumok, távcsövek, mobiltelefonok és műfenyők mellett gumibabák is készülnek. A dolgozók minden mozdulatát kamerák és elöljáróik árgus szemei figyelik. A főnökök „Super Boss” tréningeken sajátítják el a meggazdagodáshoz szükséges magatartást, de igény szerint az európai etikettet oktató és a jó megjelenést garantáló tanfolyamokra is befizethetnek. A leggazdagabbak számára angolul beszélő komornyikokat és testőröket képeznek. A kínai gazdasági felemelkedés nem ismer határokat.

 

 

Január 29., szombat 16 óra 30 perc – Csőke József terem

Gólya, bácsi, gólya / The Storkman

horvát-olasz dokumentumfilm (76 perc)

Rendező: Tomislav Jelinčić

 

Vokič úr 26 éve él együtt Malénával. Közösen járják autóval a vidéket, a hosszú és sötét téli délutánokat a meleg szobában töltik, tavasszal pedig együtt rakosgatják a garázs tetején a fészket. Maléna ugyanis egy szárnyatörött gólya, akit Vokič úr fogadott örökbe. Maléna hűséges párja, Klepetan, a gólyalány sérülése ellenére minden évben, szinte napra pontosan visszatér hozzá. Az út Afrikából hosszú és veszélyes. Ennek ellenére Maléna már napokkal Klepetan érkezése előtt nyugtalan, nem eszik, folyamatosan a keleti eget fürkészi. De nemcsak ő, hanem Vokič úr, tévéstábok, és a kisváros apraja-nagyja is izgatottan várja Klepetan érkezését. A különleges gólyaszerelemnek Amerikától Ausztráliáig nemzetközi rajongótábora van: szobrot állítottak neki, színdarab is készült róla. De vajon meddig tarthat még ez a sokaknak reményt és hitet adó kapcsolat?

 

 

Január 29., szombat 18 óra 15 perc – Balázs Béla terem

Menekülés / Flee

dán-francia-svéd animációs dokumentumfilm (86 perc)

Rendező: Jonas Poher Rasmussen 

 

Amin a nyolcvanas évek Afganisztánjában tölti gyermekkora egy részét, nyugati zenéket hallgat, nővéreinek és anyjának sem kell fejkendőt hordania. A szovjetek kivonulásakor apjának azonban nyoma veszik. A polgárháború elől neki és testvéreinek is menekülnie kell. A család Moszkvában talál menedéket, ahonnan Svédországba próbálnának eljutni, de az embercsempészek magas árat kérnek a szabadulásért. Amin családi döntésre egyedül, a legdrágább és legbiztonságosabb útnak vág neki. Azzal azonban senki sem számol, hogy a fiú repülőjegyén Svédország helyett Dánia szerepel, a menekült státusz megszerzéséhez pedig Aminnak hazudnia kell. Amin ma 36 éves, befutott egyetemi kutató, és barátjával készül összeházasodni. A titok azonban, amit több mint 20 éve magában eltemetve őriz, karrierjét és magánéletét is tönkre teheti.