Dobozvisszaváltó automatával védik a környezet és segítik a hajléktalanokat Újszegeden

Alumínium italos doboz visszaváltó automatát helyeztek ki pénteken délelőtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csanádi utcai melegedőjének udvarára. A máltaiak és Returpack közös akciója egyszerre két jó célt is szolgál: a környezet védelme mellett a fedél nélkül maradt emberek számára szerény bevételi forrást is biztosít.
Rafai Gábor

2023. február 24. 15:40

Dobozvisszaváltó
automatával védik a környezet és segítik a hajléktalanokat Újszegeden

A Returpack évente közel 70 millió darab, több mint ezer tonnányi alumínium italdoboz visszagyűjtésével és újrahasznosításával végez környezetvédelmi tevékenységet az országszerte üzemeltetett és távfelügyelt közel kétszáz hazai fejlesztésű és gyártású automatából álló hálózatával.

 

Ezeknek a dobozoknak az újrahasznosításával 40 Gigawattóra energiát takarítanak meg és tízezer tonnával csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását minden évben.

 

– Szegeden eddig két visszaváltó automatánk üzemelt: a Tescóban és az Auchanban. Az újszegedi már a harmadik ilyen visszaváltó pont, amelyet a Minden Doboz Visszajár elnevezésű szervezet együttműködésével helyeztünk el – mondta Gór-Nagy István, a Returpack Kft. újrahasznosítási üzletág vezetője.

 

Megtudtuk azt is, a helyszín kiválasztása sem véletlen, a környezet védelme mellett ugyanis egyúttal a hajléktalanokon is igyekeznek ezzel segíteni. Az utcán élő emberek szinte egyetlen bevételi forrása, hogy visszaváltható üvegeket és alumínium dobozokat gyűjtenek, hogy néhány forintért visszaváltsák azokat.

 

– Amikor bedobják a dobozokat az automatába, a gép egy bónt ad majd ki, amelyet itt, a nappali melegedőben készpénzre válthatnak. Minden bedobott dobozért három forint jár.

 

 

Gór-Nagy István azt is elmondta, nemcsak a hajléktalanoktól várnak italos dobozokat, a környék lakói is beválthatják itt a kiürült sörös, kólás vagy egyéb aludobozaikat a melegedő nyitva tartási idejében.

 

– A szeretetszolgálat számára fontos, hogy ilyen, a környezetet védő együttműködésben is részt vegyen. Legfontosabb célunk az, hogy a társadalom peremén élő, rászoruló embereket, hajléktalanokat támogassa. Az automata felállításának célja kétirányú: egyrészt ezzel is tudunk tenni valamit a környezet védelmében, másrészt egy ilyen karitatív szervezet udvarában elhelyezett gép egyben szemléletformáló is, hogy jobban megértsük, a szegénységben és nehézségben élő embertársaink is hasznosak tudnak lenni, és képesek akár a környezet védelméért is tenni – mondta Rigó Orsolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Dél-Alföldi régiójának vezetője.