Megállapodás született a minimálbérek új uniós szabályairól (frissítve)

A cél, hogy az összes uniós országban tisztességes életszínvonalat biztosítsanak a munkavállalóknak. Ujhelyi István szerint még hosszú az út, amíg a magyar munkavállalók is európai szintű minimálbért vihetnek haza.
Kovács M. Norbert

2022. június 07. 17:11

Megállapodás született a minimálbérek új uniós szabályairól (frissítve)

Az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak az uniós minimálbérről szóló irányelv-tervezetről, ami elősegíti majd a törvényben előírt minimálbérek meghatározását, támogatva ezzel, hogy az összes uniós országban tisztességes életszínvonalat biztosítsanak a munkavállalók számára, közölte az uniós tanács kedden.

 

A tanácsi közlemény szerint az európai munkavállalók tisztességes munka- és életkörülményeinek megteremtését célzó jogszabály minden olyan uniós munkavállalóra vonatkozik, aki az Európai Unióban munkaszerződéssel, vagy munkaviszonnyal rendelkezik.

 

Azok az uniós országok, amikben a minimálbért kollektív szerződések védik, nem lesznek kötelesek bevezetni a jogszabályt. A tagállamoknak értékelniük kell, hogy a meglévő minimálbér-szabályozásaik megfelelőek-e a tisztességes életszínvonal biztosításához, figyelembe véve saját társadalmi és gazdasági feltételeiket, vásárlóerejüket, illetve a hosszú távú nemzeti termelékenységi szinteket és fejleményeket. Azoknak a tagállamoknak, amikben a munkavállalók kevesebb, mint 80 százalékát védi kollektív szerződés, cselekvési tervet kell kidolgozniuk a helyzet fokozatos javítására.

 

Az elfogadott szöveg végrehajtási rendszer létrehozását, megbízható nyomon követést és ellenőrzéseket ír elő a megfelelés biztosítása és a visszaélésszerű alvállalkozói tevékenység, a színlelt önfoglalkoztatás, a nem rögzített túlórák elszámolásának elkerülésére. A nemzeti hatóságoknak biztosítaniuk kell a jogot a jogorvoslathoz a munkavállalók számára, illetve intézkedéseket kell hozniuk a munkavállalók mellett a szakszervezeti képviselők védelmére is. A minimálbérre vonatkozó szabályzást kétévente kell felülvizsgálni, tették hozzá.

 

A megállapodás hatálybalépéséhez az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa hivatalos hozzájárulása szükséges.

 

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti keddi közleményében fontos előrelépésnek nevezte az európai minimálbérről szóló megállapodást, és azt mondta: 

 

kétségtelen, hogy az új törvény hatása emelni fogja valamilyen szinten a minimálbér mértékét a tagállamokban. 

 

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, 

 

még hosszú út vezet addig, amíg a magyar munkavállalók is európai szintű minimálbért vihetnek haza.

 

A szocialista politikus kiemelte: a bérek megfelelő rendezése továbbra is elsősorban a kormányoktól függ, noha a javaslat azt szorgalmazza: a tagállamok vizsgálják felül az alkalmazott minimálbér mértékét a megváltozott és megnövekedett megélhetési költségek, valamint a méltó életminőség szintje alapján. 

 

Kérdéses, hogy az „érzéketlen szociálpolitikát folytató magyar kormányzat erre hajlandó lesz-e”

 

– tette hozzá Ujhelyi István.

 

A DK nevében a párt EP-képviselője, Dobrev Klára üdvözölte a tanács és az Európai Parlament között megszületett előzetes megállapodást, kedden sajtótájékoztatón.

 

Dobrev Klára hangsúlyozta, az indítványt az Európai Parlament képviselői korábban már elfogadták, de június 16-án a miniszterelnökök is tárgyalni fognak róla. 

 

Orbán Viktornak ott nem lesz vétójoga, a magyar kormányfőnek azonban „feketén-fehéren színt kell vallania”, hogy folytatja-e azt a politikát, ami az „alulfizetett, olcsó és kiszolgáltatott” magyar munkaerőre épül

 

– mondta Dobrev.

 

Dobrev Klára a szabályozás további fontos pontjának a szakszervezetek megerősítését nevezte. 

 

Ahol erősek a szakszervezetek, ott magasabbak a bérek és védettebbek a dolgozók

 

– mondta.