DK: a kormány méltatlan 1956 örökségéhez

Az a kormány, amelyik nem ismeri el az ukrán nép jogát az önrendelkezéshez, a szabadsághoz, méltatlan 1956 örökségéhez - mondta a Demokratikus Koalíció elnöke a párt vasárnapi, budapesti, online közvetített megemlékezésén.
Vass Imre

2022. október 23. 15:43

DK: a kormány méltatlan 1956 örökségéhez

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy 56 szelleme ma Herszonban küzd, az a kormány pedig, „amelyik orosz érdekeket szolgál, amely Oroszországnak keres mentséget, amely parolázik az orosz hatalommal, az (...) meghazudja, elhazudja, meggyalázza 1956-ot”.

 

A mai magyar kormány szuverenitásért harcol, ott, ahol önrendelkezés van, és szabadságot „hazudik” ott, ahol önkény van - jelentette ki a DK elnöke, hozzátéve, együttműködni Európa népeivel nem az önrendelkezés feladása, hanem önrendelkezésünk önkéntes egyesítése.

 

A pártelnök hangsúlyozta, a magyar történelem haladónak tekintett szakaszaiban Nyugaton, a Nyugathoz kötve keresték Magyarország helyét. A mai kormány ennek az ellenkezőjét teszi, emberemlékezet óta ez az első olyan kabinet, amelyik önszántából és nem külső hatalmi befolyás alapján keresi a konfliktust a Nyugattal - mondta.

 

Gyurcsány Ferenc hozzátette, az a kormány, amelyik nem biztosítja a szabad szó, a szabad sajtó és a szabad egyházalapítás jogát, nem a nemzet szabadságát, hanem a hatalom önkényét hozza el.

 

A DK-elnök úgy fogalmazott: azt, amit a „mai kormányfő pávatáncnak hisz, a relativizálás politikáját, Mindszenty minden bizonnyal undorral figyelné”.

 

Végül kijelentette, hogy szabadságot nem adják, azt meg kell teremteni, a szabadságért naponta meg kell küzdeni, ahogy a demokráciáért is.